Доступність посилання

ТОП новини

Перемога нокаутом: президентський рух Макрона завойовує парламент


Емманюель Макрон
Емманюель Макрон

Париж – Перший тур парламентських виборів приніс Франції дві несподіванки. Перша – це абсолютна перемога президентського руху Емманюеля Макрона, який набрав понад 30% голосів, з таким результатом «макронівці» легко формують більшість у парламенті, їм пророкують як мінімум 400 місць у Національних зборах.

Друга несподіванка парламентських виборів у Франції – це найнижча явка виборців за всю історію голосування. Точний підрахунок ще ведеться, але, за попередніми даними, явка на межі 50%. Французи в цілому не дуже активно голосують на парламентських перегонах, але для порівняння: на минулих виборах до Національних зборів проголосувало понад 57% виборців, що вже тоді вважалося дуже низькою явкою.

На другому місці перебувають, або, як пишуть французькі ЗМІ, скоріше доводять, що вони досі існують – праві сили, партія «Республіканці», вони здобули трохи більше ніж 20% голосів.

Ле Пен пасе задніх

Ультраправі, яких представляє Марін Ле Пен, яким пророкували ледь не друге місце, насправді отримали близько 13% голосів, трохи більше, ніж ліві на чолі з Меланшоном, що їм дасть по кілька місць у парламенті.

Аутсайдери покладають провину за власну поразку на низьку явку виборців та закликають до реформи виборчої системи. Зокрема, Марін Ле Пен назвала пасивність виборців «катастрофою для французької демократії».

Одна із несподіванок парламентських виборів у Франції – низька явка виборців
Одна із несподіванок парламентських виборів у Франції – низька явка виборців

Очікувано низькі результати у ще донедавна урядової партії соціалістів. Тепер вони фактично будуть боротися за виживання, бо не набрали і 10% голосів. Враховуючи, що у Франції мажоритарна система, де виборці голосують за особистостей, а не за партійними списками, кандидат у президенти Франції від соціалістів Бенуа Амон навіть не потрапив до парламенту. Представники соціалістів закликають своїх виборців активніше голосувати у другому турі, який відбудеться вже за тиждень, застерігаючи проти «пропрезидентської диктатури».

Зображення з французького телеканалу BFMTV
Зображення з французького телеканалу BFMTV

У правильний час, у правильному місці

Як кажуть оглядачі, Емманюель Макрон вловив настрої електорату, відчув потребу у кардинальній зміні політичної системи Франції. Тож, якщо подібна тенденція голосування залишиться, то Макрону пророкують приголомшливу перемогу вже 18 червня. Після неї він зможе розбудовувати вертикаль влади і втілювати в життя свої перевиборчі обіцянки. Як виглядає, на відміну від Великої Британії, у Франції не буде «підвішеного» парламенту – президентському руху прогнозують понад 400 мандатів у Національних зборах, де засідають 577 депутатів.

Зображення з французького телеканалу BFMTV
Зображення з французького телеканалу BFMTV

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG