Доступність посилання

ТОП новини

Хто стане аудитором НАБУ від парламенту: перелік кандидатів


У 2017 році Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) проходитиме перший зовнішній аудит за два роки роботи. Негативний висновок цього аудиту – одна з небагатьох підстав для відставки директора бюро. До комісії, яка має здійснювати аудит НАБУ, по одному представнику делегують Верховна Рада, уряд та президент України. Поки що не обраний жоден із трьох. Відбір аудиторів перетворився на справжню запеклу баталію.

Верховна Рада двічі не змогла обрати свого представника в групі з аудиту антикорупційного бюро – голосів бракувало і для американського юриста Роберта Сторча, якого комітет пропонував ще з грудня 2016 року, і для Найджела Брауна – англійського слідчого, якого несподівано висунули фракції «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт».

Антикорупційний комітет, якому було доручено рекомендувати Раді гідного кандидата, переоголосив конкурс. У ньому взяли участь 10 експертів, серед яких – все той же Найджел Брайн, іноземні правоохоронці та вітчизняні правозахисники. А от прізвища заступника генерального інспектора США Роберта Сторча серед претендентів на аудитори НАБУ уже немає.

Журналісти програми «Схеми» публікують список кандидатів.

Кандидати від РПР

У списку 3 іноземці, 2 із них – рекомендовані громадським об’єднанням «Реанімаційний пакет реформ».

Це Марта Борщ, яка є адвокатом та членом американського Коледжу судових юристів. Колишній федеральний прокурор США, в Україні відома тим, що домоглася ув’язнення у США українського прем’єр-міністра Павла Лазаренка.

Марта Борщ
Марта Борщ

Карлос Кастресана – іспанський прокурор, голова Департаменту кримінального права юридичної фірми Естудіо Журідіко Еясо-ЕТЛ. У 2007 році секретар ООН призначив Кастресана комісаром з питань боротьби з уникнення покарань у Гватемалі, де він посадив за ґрати 150 чиновників, включно з екс-президентом країни.

Карлос Кастресана
Карлос Кастресана

Кандидат від президентської фракції

Третій іноземець у списку кандидатів – Найджел Браун. Його кандидатуру повторно висунула фракція «Блоку Петра Порошенка».

Найджел Браун
Найджел Браун

Для призначення Брауна аудитором за квотою парламенту з першої спроби у «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту», які погодили та внесли його кандидатуру на розгляд парламенту, не вистачило голосів.

Висунення британського фахівця з безпеки супроводжувалося порушенням регламенту та скандалом: кандидатуру Найджела Брауна не погодили з антикорупційним комітетом та подали поза конкурсом вже після того, як комітет визначив переможця – Роберта Сторча з американського Департаменту юстиції, у послужному списку якого присутні, наприклад, аудити ФБР. Самого Брауна звинуватили у роботі на російських олігархів.

Подання та рекомендації від правозахисників

Михайло Буроменський
Михайло Буроменський

У списку кандидатів – Михайло Буроменський – професор кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Його кандидатуру подав голова правління Гельсінської спілки Олександр Павліченко. Також Буроменський надав рекомендації від GRECO та ОБСЄ.

Рекомендації від Гельсінської спілки з прав людини мають ще три кандидати.

Олександра Яновська – національний експерт Ради Європи, надавала експертну підтримку міжнародним проектам ОБСЄ, USAID, «Справедливе правосуддя».

Олександра Яновська
Олександра Яновська

Вона була делегована Кабінетом міністрів у конкурсну комісію (яку очолювала) з відбору голови НАБУ.

Сергій Гончаренко
Сергій Гончаренко

Сергій Гончаренко – голова адвокатського об’єднання «Українська адвокатська корпорація», завідувач кафедри прав людини, міжнародного та європейського права Академії адвокатури України. Залучався як тимчасовий суддя до Європейського суду з прав людини.

Аркадій Бущенко – адвокат, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.

Аркадій Бущенко
Аркадій Бущенко

«Самовисуванці»

Ще у списку кандидатів – двоє «самовисуванців», які не вказали, хто їх рекомендував чи делегував.

Євгеній Дудко
Євгеній Дудко

Євгеній Дудко – прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та Держприкордонслужби управління нагляду у кримінальному провадженні міста Києва. Працював в КМДА у відділі міжнародного співробітництва та Європейської інтеграції управління міжнародних зв’язків.

Валерій Небога – пенсіонер. Він раніше брав участь у конкурсі на посаду директора НАБУ. У резюме кандидата вказано, що він виконував задачі з надання послуг у галузі інформаційних технологій Федеральному бюро розслідувань.

Таким чином у конкурсі беруть участь 9 кандидатів.

Ще один кандидат Фарід Попал подався на конкурс вже після завершення прийому документів. У резюме кандидата вказано, що він працював радником з питань Афганістану та регіональної політики НАТО в учбовому центрі об’єднаних сил Північноатлантичного альянсу, а також був викладачем та експертом в Інституті закордонної служби США.

На середу 15:00 призначене засідання антикорупційного комітету парламенту. Першим пунктом у порядку денному стоїть питання «обговорення інформації щодо осіб, які надали документи до Комітету для участі у конкурсі на кандидата від Верховної Ради України у члени комісії незалежної зовнішньої оцінки (аудиту) діяльності Національного антикорупційного бюро України».

  • Зображення 16x9

    Георгій Шабаєв

    Журналіст-розслідувач проєкту Радіо Свобода «Схеми».

    Народився у 1997 році у Харкові. У 2014 році вступив до Інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, де здобув ступінь бакалавра за напрямом «онлайн журналістика», а згодом - магістра за напрямом «правова журналістика».

    Лауреат проєкту Премії імені Георгія Ґонґадзе та видання The Ukrainians «30 до 30: Хто творить майбутнє українських медіа» (2021 рік).

    Номінант премії міжнародного конкурсу European Press Prize з розслідуванням «Український суддя з російським паспортом» в категорії The Investigative Reporting Award 2023.

    Фіналіст «Національного конкурсу журналістських розслідувань і репортажів» (2020, 2022, 2023).

    Фіналіст конкурсу «Честь професії» (2022, 2023).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG