Доступність посилання

ТОП новини

Треба, щоб люди відійшли від «Євробачення», ресторанів і побачили війну – Куліш


Парад у нинішній ситуації в Україні є лицемірством – Касьянов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:43 0:00

Парад у нинішній ситуації в Україні є лицемірством – Касьянов

Гості передачі «Ваша Свобода»: Дмитро Куліш, екс-командир підрозділу батальйону «Донбас»; Олександр Палій, історик, політолог; Юрій Касьянов, волонтер (телефоном).

Ваша Свобода | Військовий парад в Україні – до чи після Перемоги?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Президент Петро Порошенко доручив провести військовий парад на День незалежності. «З метою утвердження в громадян патріотизму та гордості за свою державу, звитяги в боротьбі за волю і незалежність», ідеться в указі президента, оприлюдненому напередодні. Це не лише демонстрація техніки, а потужний засіб моральної і психологічної мобілізації, що вкрай важливо під час війни, погоджується політолог та історик Олександр Палій. Водночас екс-командир підрозділу батальйону «Донбас» Дмитро Куліш вважає, що військовий парад потрібен лише у випадку, якщо на нього вийдуть добровольці, які втримали фронт у 2014-15 роках, та матері загиблих. Натомість волонтер Юрій Касьянов каже, що парад у нинішній ситуації в Україні є «лицемірством», а кошти краще витратити на фронт.

Олександр Лащенко: Панове, на вашу думку, варто проводити парад військ 24 серпня чи не варто?

Шкільними автобусами, якими воюють на Сході, провезти розбиту техніку. Вивести добровольців, які втримали фронт у 2014-2015, своїми життями попередили загрозу вторгнення. Пройти матерям із портретами загиблих
Дмитро Куліш

Дмитро Куліш: На сьогодні, коли Україна перебуває в стані війни, його потрібно провести інакше. Отими шкільними автобусами, якими воюють на Сході, провезти розбиту техніку. Вивести на площу добровольців – людей, які втримали фронт у 2014-2015 роках, своїми життями попередили загрозу вторгнення. Пройти матерям із портретами загиблих. От куди йти матерям наших загиблих воїнів-патріотів, якщо вони не підуть на парад? А кожна ж мати має прямий стосунок до Дня Незалежності!

І ось у мене питання: невже представники батальйону «Донбас» були недостойні пройти парадом минулого року разом із матерями загиблих?

Дмитро Куліш
Дмитро Куліш

У Києві війни не бачать, тому треба, щоб люди трошечки схаменулися, відійшли від «Євробачення», ресторанів
Дмитро Куліш

У Києві війни не бачать, тому треба, щоб люди трошечки схаменулися, відійшли від «Євробачення», ресторанів – і подивилися на те, якими мають бути паради насправді, чим там воюють на передовій. Бо те, що їздить по Хрещатику, і те, що їздить на нулі – різні речі.

Олександр Палій: Парад потрібен, щоб насамперед посилити увагу до Збройних сил України, щоб люди відчували довіру, розуміли, завдяки кому в Києві і на 93% території України все спокійно, не під окупацією. Щоб люди відчули цю вдячність і знали, що є велика сила, до якої треба приєднатися, розуміли, що є суспільна солідарність, що ми – сильна країна з дуже великими лицарськими традиціями.

Олександр Палій
Олександр Палій

Паради не тільки після перемоги, а й під час воєн проводилися – коли вони найбільше потрібні. Парад – це засіб моральної і психологічної мобілізації
Олександр Палій

На мій погляд, це дуже хороший метод виховання. Паради не тільки після перемоги, а й під час воєн проводилися – коли вони найбільше потрібні. Парад – це засіб моральної і психологічної мобілізації. У нас немає надзвичайної воєнщини в країні.

Юрій Касьянов (переклад): Я пам’ятаю 2014 рік, коли був перший парад після початку війни. А в цей час під Іловайськом гинули наші бійці, до яких своєчасно не надійшла допомога. Наші воєначальники приймали парад замість того, щоб займатися реальною війною, реальними бойовими діями. У результаті загинуло більше 500 людей.

Парад – лицемірство, кошти можна спрямувати на вишкіл бойових підрозділів, аби військові перебували у більш людських умовах на фронті
Юрій Касьянов

Парад у нинішній ситуації – лицемірство, тому що кошти, які витрачаються на нього, час, який марнують бійці на підготовку – все це можна спрямувати на вишкіл бойових підрозділів, які можуть щось зробити у цій війні. Аби менше гинули люди, аби військові перебували у більш людських умовах на фронті.

Частина суспільства живе в умовах війни і гине. А інша – живуть, приспівуючи, не знають, що десь війна
Юрій Касьянов

Я чув, що парад підіймає бойовий дух, консолідує суспільство, однак наше суспільство живе поза війною – це правда. І це тому, що наше керівництво проводить політику демілітаризації суспільства України. Наша найкраща частина суспільства живе в умовах війни і гине. А інша – живуть, приспівуючи, не знають, що десь війна. Це ситуація абсолютно неприпустима для країни в умовах війни!

А паради – це просто іграшки для можновладців, щоб показати, що вони мають якусь силу в державі, продемонструвати свою силу, вплив на суспільство своїм конкурентам, опонентам і всім, хто проти проведення нинішньої безумної політики демілітаризації країни, яка може призвести і до військової катастрофи і до втрати незалежності.

Юрій Касьянов
Юрій Касьянов

– А що ж для того, щоб більш патріотично були налаштовані українці, треба зробити?

Юрій Касьянов: У країні повсюдно треба проводити військове виховання, військову підготовку. Усі українці, принаймні чоловіки, повинні постійно проходити військову підготовку, щоб протистояти більшій агресії Путіна, буквально брати участь у цій війні.

Економіку слід перевести на військові рейки. Багатіям треба затягнути паски, а не шикувати
Юрій Касьянов

У кожному місті мають бути загони народного ополчення – нашого, справжнього ополчення, а не найманців, які воюють з нами з боку окупантів на Донбасі. Економіку слід перевести на військові рейки. Багатіям треба затягнути паски, а не шикувати, не будувати нові маєтки, не купувати в Іспанії ділянки, а розуміти, що йде війна!

Внутрішні сили, п’ята колона піднімають голови – насувається реванш! Ми це бачили 9 травня. Доведеться битися з цими силами і всередині країни
Юрій Касьянов

Суспільству ніби пропонують слова пісні: «Все хорошо, прекрасная маркиза». Насправді все абсолютно не так «добре». Внутрішні сили, п’ята колона піднімають голови – насувається реванш! Ми це бачили 9 травня. І це тільки початок. Треба готуватися, що доведеться битися з цими силами і всередині країни, і на наших кордонах. До того ж, надсерйозно. Нас до цього не готують.

Поліпшувати гордість за країну потрібно тим, хто її відстояв
Дмитро Куліш

Дмитро Куліш: Поліпшувати гордість за країну потрібно тим, хто її відстояв. А «загонів» «ополчення» вже наробили стільки, що маємо ті два обмилки, які називаються «Донбасом». Знову в Одеській області катаються на якихось мотоциклах і це через безкарність.

Найбільшим подарунком на День Незалежності був би парад арештів, як це було після 9 травня. Парадом повинен бути арешт усього антиукраїнського
Дмитро Куліш

Найбільшим подарунком на День Незалежності був би парад арештів, як це було після 9 травня. Як сказав Луценко, що неявка громадських, добровольчих патріотичних організацій призвела до реваншизму бидлоти з тими колорадськими стрічками, які на сьогодні є символом вбивства українців. Явка патріотів засвідчила те, що вони не дали цьому відбутися. Парадом повинен бути арешт усього антиукраїнського.

Люди зреагували на арешти – день дали порадіти, а на другий – спостерігали, як арештованих випустили за нечувані суми. Що це за боротьба з корупцією, якщо в якогось ідіота може бути 150 тисяч гривень? Хто це фінансує, що для них нічого не варта сотня тисяч гривень?

– А в фінансовому плані цей парад – це великі витрати?

Олександр Палій: Я думаю, що не більше від 20 мільйонів гривень. Це з усім, усім, усім.

Потрібно було три роки (!), щоб закрити «Однокласники» і «ВКонтакті». А чому не закрити всі російські канали? Війну реально закінчити, закриваючи всі ці дебільні витоки гібридної інформації
Дмитро Куліш

– Пане Куліш, коли може настати перемога? Можна давати якісь прогнози?

Дмитро Куліш: Коли буде переможена хоча б інформаційна війна. Потрібно було три роки (!), щоб закрити «Однокласники» і «ВКонтакті». А чому не закрити всі російські канали? Війну, яка триває вже четвертий рік, абсолютно реально закінчити на інформаційному рівні, закриваючи всі ці дебільні витоки гібридної інформації. Для цього кошти не потрібні. Вона телевізором почалася, тільки телевізором її (війну – ред.) можна й закінчити.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG