Доступність посилання

ТОП новини

Проблема зі сміттям у Львові: гризуни, мухи і мільйони гривень


Львів – Міська влада Львова 15 травня оголосила про критичну ситуацію з вивезенням сміття. Із третини майданчиків у місті відходи не вивозять місяць, а з окремих навіть і три. Через потепління є небезпека інфекційних захворювань. Відтак, якщо центральна влада оголосить про надзвичайну ситуацію у Львові, то міські чиновники до цього готові.

​Центральна частина міста прибрана, забирають перевізники сміття і з тих контейнерів, які встановлені вздовж вулиць, на яких активний рух пішоходів і транспорту. А ось віддалені від людського ока майданчики переповнені сміттям. На сьогодні з 35% із них побутові відходи не вивозяться кілька тижнів і навіть місяців. Обирають майданчики, кажуть міські чиновники, у шахматному порядку, тобто, де більші завали. У мерії пояснюють, що полігони України відмовляються приймати сміття зі Львова, а також не діє меморандум, який 21 квітня був підписаний між Львівською обласною держадміністрацією, Львівською облрадою і міськрадою про співпрацю щодо прийому твердих побутових відходів із міста на полігони області упродовж двох років. Згідно з цим документом, власники полігонів області мали підписати прямі угоди з перевізниками.

«У меморандумі поставлена цифра 550 тонн щоденного вивезення сміття. Лише три міста Львівщини реально працюють із громадою міста, і ми маємо право вивозити 80 тонн сміття при потребі понад 600. Сьогодні понад 7000 тонн відходів на майданчиках і на перевантажувальних станціях. Ситуація надзвичайно складна, температура повітря зростає і потрібне негайне рішення, щоб долучались всі, хто поставив свої підписи під меморандумом, щоб ми могли вивезти відходи на інші полігони», – наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.

Мер Львова у понеділок скликав міську комісію з надзвичайних ситуацій, яка звернеться до обласної і центральної влади у зв’язку з критичною ситуацією у місті з побутовими відходами. Двічі голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка скликав обласну комісію з надзвичайних ситуацій і одразу впродовж кількох тижнів із міста вивозили сміття. Однак в облдержадміністрації вказують на бездіяльність Андрія Садового, який, кажуть, мав би переконувати місцеві громади приймати львівське сміття за гроші, які надасть місто і область.

Я говорив зі всіма мерами, а мої заступники проїхали всіма містами.
Андрій Садовий

У яких саме містах Львівщини після підписання меморандуму побував особисто міський голова і розмовляв із місцевими громадами? На це запитання Радіо Свобода Андрій Садовий відповів: «Я говорив зі всіма мерами, а мої заступники проїхали всіма містами. Я вірю, що цей меморандум буде виконуватись, але для цього потрібен певний час, бо проводяться сесії міських рад, слухання. Думаю, що здоровий глузд перемагатиме, але нам сьогодні треба везти відходи. Що завтра? Вводити надзвичайну ситуацію, то давайте не допустимо до цього».

У місті небезпека спалаху захворювань – активіст

Тимчасом у місті є небезпека зростання інфекційних захворювань. Львів’янка, громадський активіст Наталія Шелестак розповіла, що після публічного галасу сміття з їхнього подвір’я вивезли, але на сусідній вулиці ситуація критична. Жінка розповіла, що двоє її дітей хворіють, і пов’язує вона це зі сміттям.

Зараз потепліє, сміття купа, щурі, голуби, мухи всю цю інфекцію розносять
Наталія Шелестак

«Двоє дітей, ніколи не було проблем із верхніми дихальними шляхами. Я спершу не звернула увагу. Потім звернулась до лікаря, випили курс ліків і далі те саме. Ця затяжна проблема триває два місяці, діти кашляють, є подразнення верхніх дихальних шляхів. Мені пояснюють, що такі умови у Львові, що це пов’язано з бактеріями, які утворюються у процесі гниття, те, що там щурів багато. Зараз потепліє, сміття купа, щурі, голуби, мухи всю цю інфекцію розносять», – говорить львів’янка.

У міському управлінні охорони здоров’я прогнозують, що через потепління і збільшення кількості пацюків і мух на сміттєвих майданчиках є загроза інфекційних хвороб.

Ризики спалахів кишкової інфекції існують, якщо сміття не вивозитимуть
Володимир Зуб

«Сьогодні, коли температура буде стабільно тепла, будуть гнилісні процеси, за таких умов розвиваються блискуче бактерії. Запах не несе загрозу, але якщо ці рештки переноситимуть щурі чи інші, то йде транспортування цього збудника. З гризунами ми маємо боротись, але мухи є переносниками збудників кишкової інфекції чи на кухні, чи у відкритих кафе. Ризики спалахів кишкової інфекції існують, якщо сміття не вивозитимуть. Зв’язок накопичення сміття і алергічних захворювань, я про це не знаю, бо це має зв’язок з кишковими захворюваннями», – каже Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я Львова.

300 мільйонів гривень «закопали» у сміття

Водночас невирішена проблема зі сміттям у Львові за майже рік часу коштує львів’янам понад 300 мільйонів гривень із бюджету розвитку Львова. А за ці гроші можна було б покращити комфорт життя городян, збудувати будинки для соціально незахищених, садочки. Днями на виконавчому комітеті Львівської міськради вирішено виділити ще 10 мільйонів гривень на статутний фонд комунального підприємства «Спецкомунтрансу», яке займається вивезенням сміття.

«Спецкомунтранс» має в статутному фонді вже 147 мільйонів гривень тільки на цей рік. Я вимагав звіту по цих коштах
Валерій Веремчук

«При тому, що «Спецкомунтранс» має в статутному фонді вже 147 мільйонів гривень тільки на цей рік. Я вимагав звіту по цих коштах, скільки і куди вони витрачені, бо це неадекватні суми, якщо ми за три місяці потратили майже 150 мільйонів, то Львів скоро буде у боргах. Доки не буде звіту як ці гроші витрачені, депутати не можуть виділити ще 10 мільйонів гривень, – каже депутат міськради Валерій Веремчук (фракція «Народний контроль»).

За його словами, невирішена проблема зі сміттям у місті вигідна, бо діє ціла схема заробляння коштів.

Є маса фактів, що сміття висипають на дорозі, а це менший кілометраж, ніхто не платить за захоронення і хтось наживається
Валерій Веремчук

«Автомобіль висипає сміття у Старосамбірському районі, а документи, що має везти сміття у Дніпро, а це інша відстань й інші гроші. Є маса фактів, що сміття висипають на дорозі, а це менший кілометраж, ніхто не платить за захоронення і хтось наживається. Сьогодні ми не можемо сказати, скільки за наші гроші міста було вивезено перевізниками сміття, бо воно не важиться. Були випадки, коли зупиняли і важили сміття, а його значно менше, аніж по документах. Куди їде сміття, чи насправді та сама відстань, за яку місто платить. Чиновники і міський голова вперто не хочуть ставити навігатори на машини, якими возиться сміття. Який саме об’єм сміття реально вивозиться? Нам кажуть: 600-650 тонн на добу, а за оцінками експертів – це менше від 400 тонн», – зазначив міський депутат.

Рік тому, у такі ж травневі дні, виникали пожежі на міському сміттєзвалищі у Грибовичах, куди Львів звозив сміття майже 60 років. Великий спалах вогню стався 28 травня, гасіння пожежі впродовж трьох днів закінчилось трагедією – 30 травня троє рятувальників опинились під завалами сміття і загинули, а тіло четвертої людини – еколога – досі не знайшли. За цей час міська влада Львова так і не вирішила проблему зі сміттям. Досі немає земельної ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу і полігону, відтак немає і реального інвестора, який би презентував проект сучасного комплексу і збудував його. А щоб запустити такий завод, потрібно щонайменше два роки.

Майже цілий рік міський голова Львова Андрій Садовий звинувачує президента і прем’єра у блокуванні вивезення відходів на сміттєві полігони держави, говорить про політичний тиск на нього і його партію «Самопоміч». А тим часом особисто львівський мер не спілкувався з місцевими громадами, щоб попросити їх піти назустріч Львову. Невдовзі рік, як триває показовий конфлікт між міським головою і очільником області Олегом Синюткою, який близько семи років працював у команді Садового у міській раді. Львівське сміття зуміли з господарської проблеми перетворити у політичне протистояння, зробивши заручниками львів’ян. Рік від часу трагедії на сміттєзвалищі поблизу Львова став роком викинутих у сміття мільйонів гривень і втраченого часу розпочати будівництво заводу.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG