Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: 9 травня із «псевдоветеранами» у Києві та парадом в ОРДЛО


Червоний мак як символ пам'яті на формі українського військового під час відзначення Дня пам’яті та примирення
Червоний мак як символ пам'яті на формі українського військового під час відзначення Дня пам’яті та примирення

Доброго ранку!

День пам’яті та примирення

Пам'ятні заходи з нагоди Дня пам'яті та примирення в 2017 році пройшли по всій Україні. Саме 8 травня 1945 року нацистська Німеччина оголосила про капітуляцію у Другій світовій війні. Україна відзначає пам'ятну дату разом із усім світом, починаючи з 2015 року. Як вшановували День пам'яті у Львові, Івано-Франківську, Дніпрі, Одесі, Харкові та інших містах – у фоторепортажі. А також у матеріалі.

Президент України Петро Порошенко під час відкриття фотовиставки «Четверте покоління». Київ
Президент України Петро Порошенко під час відкриття фотовиставки «Четверте покоління». Київ

«Безсмертний полк» псевдоветеранів

А от на сьогодні, у День перемоги над нацизмом, у Києві та інших містах України серед іншого запланована хода ветеранів під назвою «Безсмертний полк». Але наразі в українців виникає питання, хто саме збирається іти у ветеранських лавах, адже ті, хто воював під час Другої світової війни – це літні люди, яким 90 і більше років, та які навряд чи зможуть крокувати у лавах так званого «Безсмертного полку». Не менше питань – до активістів ветеранських організацій, що їхню діяльність фінансує держава. Детальніше про це за посиланням.

Парад в ОРДЛО

Не свою перемогу на «позичених» танках збираються відсвяткувати в ОРДЛО. Як і минулого року, 9 травня може стати приводом створити картинку для російських ЗМІ. Яку військову техніку вивезли на головну вулицю окупованого Донецька? Кореспонденти «Донбас.Реалії» разом з експертами вивчили відеозаписи репетицій параду та знайшли чергові докази участі Росії у війні на Донбасі. Як виявилося, навіть у таких дрібницях бойовики не можуть обійтися власними силами.

Сексуальні домагання до представниці ОБСЄ

У звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні повідомили, що місія здійснювала моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте і Петрівське і там член патруля СММ жіночої статі зазнала «сексуальних домагань з боку чоловіка, озброєного автоматом (АК-47), який погрожував, що не дозволить патрулю місії рухатися в східному напрямку з Петрівського до Роздольного, доки його вимоги не будуть задоволені».

Голова місії ОБСЄ наголосив, що цього чоловіка мають ідентифікувати і такі ситуації не мають повторюватися. А представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що в Мінську вимагатиме оцінки цього факту.

Невдоволені Макроном

У французькій столиці тим часом на вулиці вийшли сотні осіб на знак протесту проти запланованих трудових реформ новообраного президента Франції Емманюеля Макрона. Після підрахунку майже всіх бюлетенів він здобув підтримку 66,06% із приблизно 47 мільйонів виборців. Інавгурація Макрона відбудеться 14 травня.

Емманюель Макрон: промова переможця (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Перший півфінал «Євробачення»

Сьогодні відбудеться перший півфінал «Євробачення». У Міжнародному виставковому центрі у Києві вже відбулася генеральна репетиція. Конкурсанти та ведучі тренувалися виступати, відповідно до сценарію, а іноземні гості поділилися з Радіо Свобода своїми враженнями від побаченого шоу.

Втім, не все так гарно, як того хотілось. Адже на червону доріжку не пустили переможницю минулого року Джамалу. «На церемонію ми поїхали на машині. 20 хвилин нас не пускали – кордони поліції, Нацгвардія, УДО охороняли вхід від Джамали, дивилися на нас, вибачалися, але пропустити не могли. Не було ні плану проїзду, ні регламенту, ні протоколу, простої інструкції... нічого», – зазначив PR-директор Джамали Денис Козловський, додавши, що пізніше з’ясувалося, що команда переможниці минулорічного конурку отримала мінімальний допуск до території проведення конкурсу в Києві.

Будьте вдячні за те, що маєте!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG