Доступність посилання

ТОП новини

Майбутня адміністрація і звернення Трампа. Живий блог

Сенат США розглянув кандидатуру Тіллерсона на посаду держсекретаря. Трамп дав першу велику прес-конференцію

Отже, на головну новину дня – доповідь, яка нібито доводить наявність у Росії компромату на Дональда Трампа, новообраний президент США на своїй першій після обрання прес-конференції реагував гостро і критично. Він спростовує оприлюднені низкою впливових західних засобів інформації дані та наголошує, що не має з Росією ніяких зв’язків, які могли б вплинути на його обрання президентом. Окремий резонанс викликало небажання Трампа відповідати на запитання CNN – одного зі ЗМІ, які повідомили про існування такої доповіді.

Трамп також наголосив, що вважає обговорювану прихильність до нього президента Росії Володимир Путіна «активом». Він, однак, не певний, чи у нього з російським президентом складуться добрі відносини. Трамп запитав журналістів: «Чи ви справді думаєте, що Гілларі була б суворіша до Путіна, ніж я?».

Як і під час передвиборної кампанії, Трамп критикував політику свого попередника Барака Обами і наголосив, що за його президентства «США у світі поважатимуть більше».

Дональд Трамп заявив, що передає свій бізнес у траст синам, і, таким чином, має намір уникнути конфлікту інтересів.

Про відсутність конфлікту інтересів говорив у середу і колишній очільник ExxonMobil Рекс Тіллерсон, кандидат на посаду державного секретаря США. 11 січня відбулися його слухання у Сенаті. Тіллерсон зокрема закликав розмежовувати його роботу у приватному бізнесі з патріотизмом. Дональд Трамп, у свою чергу, висловив захват роботою Тіллерсона на посаді очільника ExxonMobil і заявив, що саме люди з такими навичками потрібні йому у його уряді.

Рекс Тіллерсон зокрема заявив, що США можуть визнати анексію Росією Криму лише в тому випадку, якщо з цим погодиться Україна. Він також зазначив, що, на його думку, Росія мала отримати пропорційну відповідь із боку України і союзників після анексії нею Криму.

Рекс Тіллерсон наголосив, що США мають спробувати знайти з Росією спільну мову у тих питаннях, де це можливо, а де неможливо – дати Росії зрозуміти, що США не поступляться своїми інтересами та інтересами союзників.

Дональд Трамп почав писати один за одним сердиті твіти, реагуючи на оприлюднений у медіа документ із, буцімто, компроматом від російських спецслужб.

«​Спецслужби взагалі не повинні були допускали витоку цих брехливих даних на публіку. Чи ми живемо у нацистській Німеччині?»​

«​Я легко переміг на виборах, мене дуже підтримують, а нечесні опоненти намагаються применшити нашу перемогу цими брехливими новинами. Це жалюгідно»​

«​Росія ніколи не намагалася використовувати важелі тиску на мене. Я нічого не маю щодо Росії - ні угод, ні кредитів, нічого!»

​Спецслужби США поки не озвучили, чи можна довіряти​ так званому компромату на Трампа.

Володимир Путін та Рекс Тіллерсон, 2013
Володимир Путін та Рекс Тіллерсон, 2013

Близько 16:00 за київським часом Сенат розглядатиме кандидатури щодо президентської адміністрації, які надав Трамп.

Найбільш резонансний серед українців – претендент на посаду держсекретаря Рекс Тіллерсон, відомий своїми проросійськими заявами. Раніше він очолював нафтову компанії ExxonMobil, тісно співпрацював із «Роснефтью» і її главою Ігорем Сечіним. Гарно знайомий із предидентом Росії Володимиром Путіним та неодноразово висловлювався проти санкції.

Хто такий Тіллерсон? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Водночас, Сенату він планує озвучувати про те, що знає загрози, які надходять від Росії – перехідна адміністрація Трампа оприлюднила тези, які Тіллерсон зачитуватиме Конгресу 11 січня.

«Наші союзники по НАТО правомірно стривожені відродженням амбіцій Росії», – вкаже Тіллерсон, критикуючи при цьому політику США останніх років.

Тіллерсон може і не отримати підтримку Сенату, заявляв офіційний представник Державного департаменту США Джон Кірбі.

Популярний в Америці ресурс BuzzFeed опублікував непідтверджений документ, у якому буцімто описується компромат, що Росія має на Дональда Трампа. Він містить низку граматичних помилок та досить «бульварні» дані про спосіб відпочинку Трампа у Москві.

У відповідь на це Трамп затвітив статтю, у якій колеги засуджують дії BuzzFeed як такі, що суперечать професійним стандартам.

Адвокат та спеціальний радник Трампа Майкл Коен називає закиди «абсолютно брехливими»​.

​«Коен: Брехливі новини мають на меті очорнити Трампа»​

У Кремлі заяви про компромат назвали «вигадками»​.

Російські спецслужби, ймовірно, мають компромат на Дональда Трампа. За даними провідних американським медіа, про це його поінформували спецслужби США, що зараз досліджують це питання.

Дані про це містилися у короткому викладі на двох сторінках, доданому до звіту американських спецслужб щодо втручання Росії у президентські вибори. Цей додаток вважається настільки дражливим, що його надали лише чинному президентові Бараку Обамі, обраному президенту Дональду Трампу та вісьмом лідерам у Конгресі США.

Трамп: «Фейкові новини – це тотальне політичне полювання на відьом»

Інформацію про нібито наявний у Росії компромат на Трампа передав США колишній британський розвідник, якого американці вважають таким, що заслуговує на довіру. Цей британець отримав відомості від своїх контактів у Росії. Як керівник приватної розшукової компанії, він займався збором інформації про Дональда Трампа на замовлення його американських опонентів. Спочатку це були суперники в боротьбі за номінацію в Республіканській партії, а після того, як партія висунула Трампа кандидатом, фінансувати розслідування стали донори Гілларі Клінтон.

Підтвердження цих відомостей означатиме, що Росія зібрала компромат і на Гілларі Клінтон, і на Дональда Трампа, але перед виборами використовувала його лише проти кандидата Демократичної партії.

«Ми залишаємось найбільш могутньою країною, яку поважають у світі», – із такими словами звернувся Барак Обама до американців у своїй прощальній промові.

Обама про Трампа: «За тиждень відбудеться мирний перехід влади від одного чеснообраного президента до іншого. Я пообіцяв, що моя адміністрація забезпечить м'яку передачу влади».

Росію і Китай він назвав суперниками Америки, що наступають на її інтереси.

Що сказав Обама: найцікавіше для українців (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Перелічив здобутки за вісім років: Америка впоралась із рецесією; «потепління» відносинах із Кубою; більше робочих місць; зменшення ядерного арсеналу; медичне страхування; рівне для всіх право на шлюб.

Та згадав про загрози для США у майбутньому: освіта, податкова система та економіка американців мають пристосовуватись до прогресу – автоматизація процесів зростає. І расове питання, хоч і не настільки гостро, та залишається актуальним у США. Не слід дискримінувати за расою, релігією, статтю та сексуальною орієнтацією. Слід інвестувати також у дітей імігрантів.

Обама закликав молодих американців іти у владу. Подякував своїй команда, родині та, зокрема, першій леді Мішель за підтримку.

Віце-президента Джо Байдена Обама назвав своїм другом та подякував за вісім років роботи в команді. «Байден був першим рішенням, коли я підшуковував команду», – сказав він.

Закінчується «ера Обами» в Америці, розпочинається «ера Трампа».

Інавгурація новообраного президента відбудеться 20 січня. До того часу він має сформувати свою адміністрацію за погодженням Сенату США. Конгрес розглядатиме це питання близько 16:00 за київським часом 11 січня.

Після цього, вже з 18:00 за київським часом розпочнеться перша велика прес-конференція Дональда Трампа у Нью-Йорку.

Живий блог Радіо Свобода слідкуватиме за обома подіями та найцікавішим, що з'являтиметься у мережі на цю тему.

XS
SM
MD
LG