Доступність посилання

ТОП новини

Грип та ГРВІ. «Діти – це основне джерело рознесення інфекції» – Дихановська


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Діана Матвіїв

Олексій Ружич

Київ – Станом на 6 грудня вірусом грипу та ГРВІ в Україні захворіло понад 200 тисяч людей. З них більшість – це діти. Як повідомляє МОЗ, епідемічний поріг захворюваності перевищено у 5 областях та в столиці. Такі показники є в цілому гірші, ніж минулого тижня. Найвищий показник захворюваності на 100 тисяч населення – у Київській області, найнижчий – у Закарпатській. Лікарі радять при перших ознаках недуги звертатися до фахівців, оскільки вже був зафіксований летальний випадок від грипу.

У п’яти областях України та місті Києві інтенсивні показники захворюваності на грип та ГРВІ перевищили епідемічні пороги, інформує на своєму сайті у вівторок Міністерство хорони здоров’я України.

«Епідемічний поріг захворюваності, властивий для цього періоду, перевищений у Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Луганській та Чернівецькій областях, а також у столиці. На звітному тижні темп приросту захворюваності серед дорослих і дітей до 17 років зріс на

10,6 % та 19,5 % відповідно. Серед дітей, які захворіли на грип та ГРВІ, більше хворіють діти шкільного віку», – йдеться в повідомленні.

На 48-му тижні підтверджено летальний випадок від грипу 52-річного чоловіка в Сумській області, повідомили у відомстві.

Найвищий показник захворюваності на 100 тисяч населення зареєстровано у Київській, найнижчий – у Закарпатській областях.

За даними МОЗ, у нинішньому епідсезоні домінує штам вірусу грипу типу А(H3) сезонний.

«Діти – це основне джерело рознесення інфекції. Вони тісно й чимало контактують між собою, а потім уже заражають власні сім’ї», – розповідає завідувач ДП «Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій МОЗ України» Тетяна Дихановська.

Вона додає: щоб уникнути масового захворювання, МОЗ може оголосити про припинення навчання, що «дозволить уникнути поширення вірусу», але й місцеве самоврядування може самостійно, без МОЗ, ухвалювати таке рішення.

Зокрема, на Дніпропетровщині через грип закрили 42 школи. Як повідомили 1 грудня у департаменті освіти й науки Дніпропетровської облдержадміністрації, рішення про закриття шкіл чи класів ухвалюють тоді, коли понад 20% учнів не відвідують заняття через хворобу.

Грип чи застуда?

Перед тим, як розпочати комплексне лікування, насамперед потрібно визначити, якою ж саме недугою ви хворієте. При грипі у людини спостерігається вища температура, ніж при застуді. Зазвичай вона може бути 38 градусів і вище. Температури при застуді може взагалі не бути або вона може бути низькою.

Також основна відмінність між грипом та застудою полягає у досить важкому перебігу. Тобто, гострий початок і гостре протікання. При грипі, крім кашлю й високої температури, може не виникати інших симптомів, навіть нежиті. Але згодом можуть приєднатися ознаки простуди або якихось інших захворювань, наприклад, гаймориту чи бронхіту.

Як уберегтися від хвороби?

За словами Тетяни Дихновської, гарантія захисту за допомогою щеплення від грипу становить близько 90%. Проте не все так просто. «Після прийому вакцини упродовж двох тижнів імунітет значно послаблюється. У цей період він дуже вразливий. Але людина зможе протистояти тим вірусам, які містить певна вакцина», – розповідає Дихновська.

Для того, щоб захиститися від грипу, лікарі радять перш за все робити вакцинацію

Для того, щоб захиститися від грипу, лікарі радять перш за все робити вакцинацію. За словами головного лікаря Київського міського центру здоров'я Отто Стойки, 400 людей, які померли від ускладнень від грипу минулого року, не мали щеплень.

По-друге, потрібно дотримуватися гігієни: мити якомога ретельніше та частіше руки після відвідування місць загального скупчення людей. Не забувати робити вологе прибирання і якомога частіше провітрювати приміщення.

Також для того, щоб уберегтися від хвороби, слід висипатися, не виснажувати себе стресами і вести здоровий спосіб життя.

Загалом МОЗ пропонує 6 корисних звичок для профілактики грипу:

1. Уникайте близького контакту: намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб уберегти їх від хвороби.

2. Захворіли – лишайтеся вдома: якщо можливо, то візьміть вихідний від роботи або навчання. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.

3. Прикривайте ніс та рот: під час кашлю та чхання грип поширюється особливо швидко. Прикрийте серветкою органи дихання — це знизить імовірність передачі інфекції іншим.

4. Мийте руки: часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

5. Намагайтеся не торкатися обличчя: очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів, тож, торкаючись ними обличчя, ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм.

6. Привчіть себе до корисних звичок: ретельно очистіть і продезинфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий. Стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води й харчуйтеся поживною їжею.

А вже при перших ознаках симптомів грипу, а саме упродовж перших двох діб, у МОЗ радять обов’язково звернутися до лікаря

А вже при перших ознаках симптомів грипу, а саме упродовж перших двох діб, у МОЗ радять обов’язково звернутися до лікаря, пройти обстеження й отримати лікування за необхідності.

Приймання антибіотиків: вже і зараз?

Безумовно перед тим, як приймати антибіотик, потрібно спершу проконсультуватися з лікарем. Він повинен визначити, чи є в організмі бактеріальна інфекція для того, щоб приписувати препарати.

За словами головного лікаря Київського міського центру здоров'я Отто Стойка, при грипі чи гостро-респіраторних захворюваннях у більшості випадків не потрібно приймати антибіотиків. «Якщо у людини немає ускладнень і вона має більш-менш міцне здоров’я, не потрібно зразу приймати антибіотики. Тому що це пригнічує імунітет», – радить фахівець.

Такої ж думки він дотримується стосовно жаропонижувальних засобів. «Люди дуже часто не хочуть сидіти вдома і вживають жаропонижувальні препарати, але вони також негативно впливають на імунітет», – вважає Стойка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG