Доступність посилання

ТОП новини

Королевська із «Жінками за мир» не хочуть чути про агресора Путіна


Екс-регіонали хочуть стати провідниками миролюбства на Донбасі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Екс-регіонали хочуть стати провідниками миролюбства на Донбасі (відео)

«Серед організаторів форуму ті люди, що привели війну на нашу землю» громадський активіст

Колишні «регіоналки» – держслужбовці, ветерани війни та праці, представники громадських гендерних організацій – провели у п’ятницю в Харкові національний форум «Жінки за мир». Це було зроблено під керівництвом народного депутата Наталії Королевської з «Опозиційного блоку». Харків став черговим етапом у всеукраїнському турі жіночого миротворчого туру.

Жінки на чолі з Наталією Королевською кажуть, що мусять стати провідниками миролюбства між українцями та миротворчого процесу між жителями окупованого Донбасу та рештою України. Натомість політологи та проукраїнські активісти висловлюють сумнів у чистоті миролюбства депутата із «Опозиційного блоку» Наталії Королевської. На їхню думку, форум «Жінки за мир» – це політична технологія прибічників «русского » вектору розвитку України. Втім, харківські патріотичні громадські організації вирішили не чіпати цих жінок, аби не створювати проектові Королевської зайвого піару.

«Жінки за мир» збиралися на харківський форум без зайвого розголосу. Журналісти дізнавалися про час заходу зі своїх джерел, обіцяючи не повідомляти патріотичним українським активістам, де збиратиметься рух Наталії Королевської. Організатори форуму в Харкові побоювалися сутичок із радикальними активістами, як це трапилося 18 квітня, коли збирався так званий «опозиційний уряд » на «антикризовий форум » та пригадували «марш миру » 9 травня у Слав’янську за участю Наталії Королевської, коли її опоненти облили зеленкою.

Народний депутат від партії «Опозиційний блок» Наталія Королевська була облита зеленкою під час ходи до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Слов’янськ Донецької області, 9 травня 2016 року.
Народний депутат від партії «Опозиційний блок» Наталія Королевська була облита зеленкою під час ходи до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Слов’янськ Донецької області, 9 травня 2016 року.

У конференц-залах тільки жінки: харківські депутати колишньої Партії регіонів, жінки близькі до «Українського вибору» Медвечука, Управлінці соціальної сфери, органів юстиції, представники ветеранських рад, реабілітаційних центрів інвалідів, громадських організацій гендерного спрямування. Велика частина зібрання – жінки й організації, які мають тісну або опосередковану співпрацю, ба навіть залежність від міської влади, зокрема Світлани Горбунової-Рубан, заступника міського голови з питань охорони здоров’я і соціального захисту населення. Горбунову-Рубан на форумі представили як людину, що в Харкові підтримала рух Наталії Королевської «Жінки за мир».

«От усі кажуть, хочу аби моя сім’я жила під мирним небом. Хочу аби був мир у родині, мир у душі, мир у місті на наших вулицях, щоб не було агресії, аби не було не потрібних сутичок. А я слухаю це все і ставлю собі запитання, що ми маємо зробити? Ми якось маємо розмовляти з нашими дітьми, особливо з тими, що просто так потрапляють у ті команди, що носять прапори, щось викрикують, щось співають. (Горбунова-Рубан має на увазі акції за участю молодих хлопців уз «ультрас», «Правого сектору», «Громадської варти», «Євромайдану» тощо – ред.) А якщо його взяти за руку і запитати: «Синку, дитятко, що ти тут робиш?» А він таке починає плести, на голову таке не вдягнеш. Стою і почуваюся винною, що не дійшли руки, аби в цю голову вкласти, що відбувається навколо насправді», – зауважила у вступному слові перед делегатами Світлана Горбунова-Рубан.

Офіційно, захід Королевської позиціонується як такий, що поза політикою – тільки про мир, кохання, родинні цінності, жіночу солідарність у протистоянні чоловічій агресії. Жінка може і повинна стати миротворцем у конфліктній ситуації, що склалася в Україні» – це головний меседж учасники форуму. Але в повітрі конференц-зали так і висів дух політичних розбіжностей, неоднозначного ставлення до війни на Донбасі та військових. Це відчувалося чи не у всіх промовах, присвячених темам неначебто далеким від політики.

«Дівчата, зараз наше завдання напрацювати мирні жіночі ініціативи. От у нас уже на форумах були жінки, що казали: «Ми вважаємо, що не може бути податку на війну, не може бути військового збору. Нехай не півтора, а 2-3 відсотки у нас збирають, але на мир, на відновлення тощо», – звернулася до зали обласний депутат Валерія Мураєва, дружина і однопартієць народного депутата від «Опоблоку» Євгена Мураєва.

А громадський діяч Вікторія Козакова, у колишньому обласний депутат від Партії регіонів, яка під час найзапеклішого протистояння між євромайданівцями з «Беркутом» у Києві збирала кошти серед харківських депутатів на лікування і нове обмундирування для потерпілих правоохоронців, нині порівнювала, як жилося багатодітним родинам за часів Януковича і як скрутно за нової євромайданівської влади.

«Так, була ініціатива президента Януковича з підтримки багатодітних родин. І багато хто на цій хвилі тепер має більше ніж трьох дітей, а соціальний захист сьогодні… Пільги скоротилися, їх зменшили, , і на сьогодні це виживання в мирний час. От у мирному Харкові люди в жахливому становищі», – зазначила Вікторія Козакова, яка пропонує жінкам долучатися до збору і опрацьовування ідей, пропозицій з виходу зі складного становища, й публікувати їх на спеціальному веб-порталі.

Слова про «фашистський режим Путіна» викликав обурення

Поміж деклараційних, подекуди драматичних, пафосних і романтичних виступів жінок, один виявився скандальним. Вікторія Склярова – представниця геть протилежного за ідеологією табору, одна з координаторів харківського Євромайдану. Громадський активіст, екскурсовод сюди прийшла на запрошення «Центру гендерної культури», не знаючи, що цей захід патронує Наталія Королевська. Але євромайданівка не стала ігнорувати «Жінок за мир» і вирішила їм розповісти про свій миротворчий досвід у 2014 році, коли разом із однодумцями наприкінці лютого, а це якраз був початок «Русской весны», шукала спільні дотики з опонентами Євромайдану та прибічниками пам’ятника Леніну. Під час виступу вона процитувала листа з Москви від людей, що засуджують агресію Путіна. Його рядки не на жарт розлютили людей у залі.

«Дорогі друзі, передаю величезне вітання вільним жителям Харкова, чудового міста нової України. Ми патріоти Росії, що бореться за свободу батьківщини від фашистського режиму Путіна…» – читала жінкам Вікторія Склярова звернення. Її виступ одразу ж перебили вигуками: «До чого тут Путін? Вона про політику. Ми чого тут зібралися? Ми ж жінки за мир», – здійнявся жіночий ґвалт у відповідь на слова про фашистського Путіна.

«Деякі люди, що замислили цей форум, хочуть вписатися в сучасний політичний контекст. Із негативного, це те, що вони всіма способами хочуть втулитися, А позитивний, це те, що люди, які за мир, можливо, почують про наш досвід Євромайдану. Тому я у вишиванці, я позиціоную себе такою як є», – Вікторія Склярова геть не засмутилася словесному протистоянню з аудиторією «Жінок за мир».

Модератори форуму, коментуючи виступ Склярової, наголосили, що захід проходить за правилами: «Поза політикою, поза агресією, поза релігією. Ми не згадуємо прізвищ, усе обезличуємо, йдемо від цього всього», – заспокоює людей модератор.

Наталія Королевська (архівне фото)
Наталія Королевська (архівне фото)

Під Час розмови зі співініціатором форуму «Жінки за мир», народним депутатом від «Опозиційного блоку» Наталією Королевською Радіо Свобода запитало, а як можна говорити про мир, примирення в Україні, оминаючи прізвища агресорів, людей, які сприяли десанту російських і проросійських бойовиків у Донецьк та Луганськ?

На нашому форумі заборонена політична агітація, аби жінки різних політичних поглядів могли об’єднувати Україну
Наталія Королевська

«Я вважаю, що ми маємо об’єднуватися навколо того, що становить цінності. А я певна, що імена президентів сусідніх країн, не є цінністю для кожного українця. Для нас цінність – це мир, віра в майбутнє, створення всіх умов для збереження єдності України. На нашому форумі заборонена політична агітація, аби жінки різних політичних поглядів могли об’єднувати Україну», – наголосила Радіо Свобода Наталія Королевська. Вона висловила переконання, що, окрім офіційних мінських переговорів, мир може наблизити народна дипломатія, зокрема жінки.

Натомість, в гру «дипломата» Наталії Королевської не надто вірять представники проукраїнських громадських організацій. Активісти, які зазвичай доволі різко реагують на заходи в Харкові від «Українського вибору», «Опозиційного блоку», перед приїздом Наталії Королевської у своїх лавах вели дискусію, зривати форум чи ігнорувати, розповідає харківський координатор громадського руху «Державна ініціатива Яроша» Сергій Бистров.

Після проведення так званого «опозиційного уряду» в Харкові, у нас склалося враження, що вони навмисно створюють такі ситуації, щоб попіаритися
Сергій Бистров

«Після проведення так званого «опозиційного уряду» в Харкові, у нас склалося враження, що вони навмисно створюють такі ситуації для того, щоб попіаритися. Безумовно, в нашому середовищі цей форум викликав неоднозначне ставлення. Разом з тим, ми чоловіки, і діяти так із жінкою (йдеться про сутички тритижневої давнини з народними депутатами від «Опоблоку» – ред.) – не сильно комільфо. Ми хочемо подивитися, який резонанс буде в місті після її форуму, якщо на ньому не буде екшену, який завжди влаштовували патріоти», – сказав Радіо Свобода Сергій Бистров. На його погляд, Наталія Королевська експлуатує жінок і миротворчу тему у своїх політичних амбіціях.

Серед організаторів форуму ті люди, що привели війну на нашу землю
Сергій Бистров

«Серед організаторів форуму ті люди, що привели війну на нашу землю. І зараз вони намагаються експлуатувати ті проблеми, які самі створили, для того, щоб повернутися до влади», – вважає громадський активіст.

Форум Королевської – це чиста політтехнологія, перевірка боєм електорату, колишніх прибічників Партії регіонів, а нині «Опозиційного блоку», переконаний політолог Олексій Крисін.

Цей тур містами має на меті провести таку собі електоральну ревізію в найбільш базових регіонах «Опозиційного блоку»
Олексій Крисін

«Мені здається ось цей тур містами, який почався, здається з середини березня, має на меті провести таку собі електоральну ревізію в найбільш базових регіонах «Опозиційного блоку», аби прощупати, як після минулих регіональних виборів ефективно працюють місцеві партійні штаби, чи готові вони на швидку роботу в ймовірних нових позачергових виборах», – коментує Олексій Крисін. Також політолог вважає, що Наталії Королевській рух «Жінки за мир» потрібен для формування образу головної -опозиціонерки, яка бореться за права людини.

«Можливо, це гра не для автономного політичного проекту, а це спроба випрацювати свою нішу всередині «Опозиційного блоку», такої собі головної жінки в партії. Раніше була Раїса Богатирьова у Партії регіонів, дуже близька до Ріната Ахметова, а тепер вона в розшуку, в бігах. Тепер ця ніша якоюсь мірою звільнилася – порожня, тепер мені здається та сама , тільки в рамках «Опозиційного блоку», – аналізує політолог Олексій Крисін.

Після Харкова форум «Жінки за мир» Наталії Королевської вирушає до Запоріжжя, Житомира та інших міст, урочисто підсумували організатори заходу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG