Доступність посилання

ТОП новини

Прокремлівські «Нічні вовки» вже просуваються Словаччиною


Керівник «Нічних вовків» Олександр Залдостанов. Архівне фото
Керівник «Нічних вовків» Олександр Залдостанов. Архівне фото

«Це вписується в загальну стратегію Кремля, яка полягає в тому, щоб тестувати на різних напрямках сусідні країни» – Добжинський

Група російських байкерів із прокремлівського клубу «Нічні вовки» вже перетнула Шенгенський кордон і тепер перебуває на території Словаччини. Цю інформацію підтвердив місцевим ЗМІ міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк. За його даними, найактивніших переїздів байкерів Словаччиною слід очікувати в середу і четвер – 4 і 5 травня, коли вони мають відвідати міста Свидник, Банська Бистриця і Турчанске Тепліце. Яким чином російські байкери дістались Словаччини, місцеві ЗМІ не повідомляють.


Раніше польське Міністерство закордонних справ відмовило «Нічним вовкам» у в’їзді до Польщі через білорусько-польський кордон Брест-Тирасполь.

Польські прикордонники після ретельної перевірки документів, яка тривала приблизно дві години, відмовили байкерам у в’їзді, видавши кожному письмове рішення з цього питання, яке можна оскаржити в установленому порядку.

Прес-секретар місцевого відділення прикордонної служби Польщі підпоручник Даріуш Сеницький повідомив Радіо Свобода: «Серед «Нічних вовків» було четверо громадян Словаччини, двоє – громадяни Німеччини і одна громадянка Росії. Вони отримали на руки адміністративні рішення, в яких пояснюються причини заборони на в'їзд до Польщі. А причина заборони – загроза порядку і громадської безпеки держави».

Польського посла в Москві Катажину Пелчинську-Наленч викликали в МЗС Росії для пояснень, а міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський так прокоментував ситуацію для Радіо Свобода:

«Ми не зобов’язані виправдовуватися з цього приводу. Якщо ми вважаємо, що щось загрожує безпеці держави, то цьому потрібно протистояти, і це все».

Польський журналіст Мілош Добжинський висловлює Радіо Свобода свою версію, чому ситуація з «Нічними вовками» повторюється з року в рік».

«Я думаю, що це вписується в загальну стратегію Кремля, яка полягає в тому, щоб тестувати на різних напрямках сусідні країни. З метою з'ясувати, що можна собі дозволити не тільки в політичній, а й символічній сфері. Як поведуть себе звичайні жителі сусідніх країн, політики. І незалежно від того, якою ця поведінка буде, ситуація буде використана в корисливих цілях», – сказав Добжинський.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

За попереднім планом «Нічні вовки» ще у вівторок планують перетнути чеський кордон і приїхати до міста Брно.

Відповідно до програми, російські «Нічні вовки» в п’ятницю, 6 травня, мають прибути до Братислави і відвідати посольство Росії, а День перемоги – 9 травня відзначити у Берліні.

Міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк заявив у вівторок, що в разі, якщо хтось зі словаків вирішить приєднатись до клубу байкерів, «ми його за це не будемо карати, за умови, що не будуть порушені закони цієї країни».

Пробіг російських байкерів із клубу «Нічні вовки» за маршрутом Москва-Берлін відбувається щорічно. Цією акцією, як стверджують байкери, вони прагнуть відзначати «свято перемоги над нацизмом».

Керівник «Нічних вовків» Олександр Залдостанов, відомий більше за прізвиськом «Хірург», є близьким приятелем російського президента Володимира Путіна.

Ось уривок його спілкування з польською пресою на кордоні:

Російський байкер «Хірург» журналісту «Белсату»: «Вали звідси!» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00


Олександр Залдостанов входить до переліку осіб, на яких розповсюджуються санкції США і Канади.

Над матеріалом працювали Людмила Ваннек, Алексей Дзикавицкий

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG