Доступність посилання

ТОП новини

Новий саркофаг на ЧАЕС– «фіговий листок» чи захисний щит?


«Варто негайно переходити до наступного етапу – і дати раду залишкам палива, інакше – природа може нам підкласти свиню» – експерт

На Чорнобильській атомній станції завершується спорудження нового безпечного конфайнменту – саркофага над четвертим енергоблоком. Вже до кінця цього року захисна конструкція буде переміщена на четвертий реактор, а протягом наступного – її запустять в дію, повідомив Радіо Свобода міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. Чиновники та керівництво атомної станції вважають: арка – захисний щит, який принципово зміцнить безпеку – і не лише в Україні. Натомість експерти не поділяють оптимізму і наголошують, що нове укриття не врятує від витоку радіації, тому треба якнайскоріше переходити до наступного етапу – вилучення з реакторів залишків палива та радіоактивних речовин.


На межі 30-кілометрової зони відчуження то тут, то там можна побачити людські мурашники – місцеві жителі безпечно обробляють свої городи.

Чим далі в зону – цифри на дозиметрі збільшуються і на майданчику атомної станції сягають 700 мікрорентген на годину, що майже в 20 разів перевищує норму. Володимир Вербицький, координатор рятувальних служб при надзвичайних ситуаціях на ЧАЕС, пояснює: ґрунт і асфальт тут давно замінені, а фон дає четвертий реактор, який поспіхом накрили саркофагом ще в 1986 році. З часом він зазнав руйнувань: місцями утворювалися дірки і навіть обвалився дах. Його залатали, однак, у такому стані він прослуже максимум до 2023 року.

Це зумовило необхідність будівництва нового конфайнмента, його зведуть над вже існуючим укриттям. Десь за 200 кроків від четвертого реактора – будівельний майданчик, там інший мурашник – люди у спецодязі, в масках рухають техніку та працюють навколо сріблястої круглої будівлі. Це і є новий саркофаг, над його зведенням загалом працюють близько трьох тисяч працівників.

Вербицький розповідає: рівень радіації тут досить високий. Робочий день може тривати від 15 хвилин до кількох годин – усе залежить від того, як швидко людина набирає денну радіаційну норму.

Найбільш небезпечною є зона – безпосередньо біля реактора, говорить технічний директор, головний інженер Чорнобильської АЕС Андрій Білик.

Ситуація дуже непроста з точки зору радіаційного стану – це ж об’єкт укриття, безпосередньо в ньому тривають роботи. Але ставлення до безпеки дуже жорстке
Андрій Білик

«Звісно, там ситуація дуже непроста з точки зору радіаційного стану – це ж об’єкт укриття, безпосередньо в ньому тривають роботи. Але ставлення до безпеки дуже жорстке, вимоги дуже жорсткі. Всі роботи влаштовані так, щоб не перевищити основний дозовий поріг, який встановлений для нормальної ситуації. Почнемо з того, що 29 років я тут сам працюю, безперервно, і поки ні на що не скаржуся», – розповідає Білик.

Арка принципово змінить стан безпеки в Європі

Велетенська арка, яку вже 9 років зводять українські й іноземні фахівці, заввишки як 30-поверхівка та довжиною 150 метрів. Нині будівництво виходить на фінішну пряму – конструкція готова на 80%.

Вагою 29 тисяч тон укриття насунуть на четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Процес насування арки триватиме від одного до двох днів, розповідають фахівці. І зазначають, настільки масивну конструкцію ще не доводилося переміщати ніколи й нікому в світі.

За словами генерального директора Чорнобильської АЕС Ігора Грамоткіна, це принципово змінить стан безпеки не лише в Україні, а й в усій Європі. І стане свідченням того, що час поразок на Чорнобильській АЕС закінчився.

«Заплановано, що до кінця цього року ця величезна конструкція буде переміщена на четвертий енергоблок і протягом 2017 року будуть здійснюватися роботи щодо введення в експлуатацію цього об’єкта. Однозначно, це успіх міжнародного партнерства і створення цього нового укриття підвищить безпеку на атомній станції», – зазначив в ефірі Радіо Свобода міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Не менш вражаючою є вартість такої конструкції – майже три мільярди доларів, які Україні виділили США та країни Євросоюзу. Саме через фінансування зведення арки було кілька разів під загрозою відкладення.

Будівельники обіцяють, що нинішня конструкція прослужить близько 100 років.

«Підкласти свиню» може природа

Чорнобильська атомна станція як була небезпечною, такою і лишатиметься доти, поки не будуть впорядковані залишки палива та радіоактивних речовин, які перебувають у реакторах, переконаний член громадської ради при Держатомрегулюванні України Валентин Купний. Адже арка не здатна захистити населення від радіації у випадку екстрених ситуацій.

«При землетрусі, смерчі, при обрушенні якихось металоконструкцій всередині об’єкта укриття межа доз для населення, яке перебуває на межі 30 кілометрів буде 10 порогів доз. Тобто за надзвичайних ситуацій, які можливі за 100 років, а вони обов’язково будуть, тим більше за зміни клімату теперішнього», – говорить Купний.

Тому, радить експерт, «після ейфорії» варто негайно переходити до наступного етапу – і зрештою дати раду паливомістким масам. Адже радіоактивні матеріали активно руйнуються і перетворюються у пилюку. А відтак небезпека об’єкта збільшується.

«Це фіговий листок на срамне місце, але він необхідний, необхідний для того, щоб ми почали працювати з паливомісткими масами. Але якщо ми будемо тягнути, природа може нам підкласти свиню», – зазначає Купний.

Крім нового безпечного конфайнменту на території Чорнобильської АЕС також будується і сховище для відпрацьованих ядерних відходів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG