Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі набув чинності суперечливий закон про громадські ЗМІ


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Нова польська влада вирішила брати приклад з Угорщини, де свободу слова обмежили – експерт

Варшава – Зміни, нещодавно внесені польським парламентом до закону про радіомовлення і телебачення, поділили поляків. У багатьох містах країни відбулися протести проти нововведень, які посилять вплив влади на редакційну політику суспільних ЗМІ. Польський президент Анджей Дуда підписав закон, попри заклики низки польських та міжнародних організацій не робити цього. Своє рішення Варшава обґрунтовує прагненням «повернути рівновагу» у громадські ЗМІ, які дотепер начебто були необ’єктивними та незбалансованими.

У Польщі набув чинності суперечливий закон про суспільні ЗМІ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Внесення змін до закону про радіомовлення і телебачення у польському парламенті розглянули й ухвалили в прискореному режимі. Від моменту подання його на розгляд депутатів до дня підписання президентом Анджеєм Дудою не минуло й двох тижнів. Змінити закон, що стосується громадського мовлення, запропонувала партія «Право і справедливість», яка від осені минулого року має всю повноту влади в державі.

Політики цієї партії твердять, що польські громадські радіо і телебачення необ’єктивно висвітлюють хід реформ, ініційованих «Правом і справедливістю». Внаслідок внесених у законодавство змін керівників громадських ЗМІ тепер призначатиме уряд. Раніше їх обирали на конкурсній основі, а вплив на результати конкурсу мали експерти, запропоновані університетськими середовищами.

Громадські ЗМІ стануть більш збалансованими – влада

Міністр державної скарбниці Давід Яцкевич призначив нових керівників громадського радіо і телебачення у той самий день, коли виправлений закон про ЗМІ набув чинності. Керівником польського телебачення TVP став Яцек Курський, журналіст і політик, колишній представник партії «Право і справедливість». Давід Яцкевич твердить, що задоволений своїм рішенням. «Це гарантія повернення рівноваги у громадські ЗМІ», – сказав міністр.

Малґожата Садурська, керівник канцелярії президента Польщі, необхідність нового закону про ЗМІ пояснює тим, що теперішня польська влада хоче, щоб вони були правдивими, збалансованими та об’єктивними. За її словами, дотепер таких стандартів на польському громадському радіо і телебаченні бракувало. Садурська говорить: «Важко сказати, що тим громадським ЗМІ, з якими ми маємо сьогодні справу, притаманні саме такі критерії. Ми бачимо, що дуже часто суб’єктивна власна думка журналіста замінює об’єктивну інформацію, яка повинна потрапляти до телеглядача чи радіослухача».

Після громадських ЗМІ влада візьметься за приватні – експерт

У Польщі та за її межами лунає критика на адресу польських політиків, які внесли зміни до закону про радіомовлення і телебачення. Негативні оцінки прозвучали з уст представників Гельсінського фонду прав людини, ОБСЄ, Європейської спілки мовлення, Асоціації європейських журналістів. У суботу в найбільших польських містах відбулися демонстрації, учасники яких протестували проти змін в медіа-праві. Критики зміненого закону вважають, що він істотно обмежить свободу слова в державі, бо влада використовуватиме його як знаряддя впливу на редакційну політику громадських ЗМІ.

Анджей Сквож, головний редактор спеціалізованого медійного часопису PRESS, твердить, що багато польських журналістів дуже стурбовані нововведеннями, які у медіа-право вносить партія «Право і справедливість». Він нагадує, що ця партія обіцяла перетворити громадські ЗМІ на національні – чи то пак, державні чи урядові, – тож невдовзі треба сподіватися ще одного суперечливого закону. Сквож розповідає: «Закон, який має змінити громадські медіа в національні, зараз у процесі створення, і, ймовірно, його ухвалять ще в першій половині цього року. Але насправді «Право і справедливість» хоче, щоб ці національні медіа говорили те, що потрібне цій партії. Тож де-факто ці національні медіа – це привласнення однією партією тих ЗМІ, які дотепер були громадськими, або принаймні намагалися такими бути».

Анджей Сквож вважає, що консервативні сили, які нещодавно прийшли в Польщі до влади, у своїй медіа-політиці вирішили брати приклад з Угорщини, де останніми роками свободу слова помітно обмежено урядом. За словами польського експерта, можна сподіватися, що після громадських ЗМІ «Право і справедливість» візьметься за приватний медіа-сектор, звідки витіснятиметься іноземний капітал. А це також може обежити у Польщі простір свободи слова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG