Доступність посилання

ТОП новини

Іловайська трагедія на театральній сцені


Виконавці п'єси
Виконавці п'єси

У Києві відбулася прем’єра п’єси Марії Старожицької «Котел»

Ірина Лазуркевич, Оксана Лісна

До роковин Іловайської трагедії 29 серпня у київському кінотеатрі «Кінопанорама» презентували мультимедійну виставу «Котел». Документальні читання – це спроба реконструювала події з 24 до 29 серпня 2014 року, зокрема вихід українських бійців з оточення в Іловайську.

«Ця трагедія мусить бути усвідомлена суспільством. Мої герої, які пройшли Іловайськ, залишаються між двома світами: вони залишаються там із побратимами і водночас – тут із нами. І вони мають дуже велику місію: завершити справу, за яку вони йшли з Майдану на війну – здобути нову країну, чисту, справедливу, найкращу в світі. Вони вже дуже багато за це віддали», – розповіла автор п’єси Марія Старожицька.

Вона наголосила, що це – повністю аматорський проект, який готували впродовж останніх двох місяців молоді актори і волонтери, щоб встигнути презентувати його у роковини трагедії. Режисером постановки став Євген Степаненко. Експериментальну п’єсу автор написала за два дні, опираючись на численні розмови з бійцями, які вийшли з котла.

Герої п’єси представляли різні погляди на Іловайську трагедію: були там і українські бійці, які виходили з Іловайська через соняшникові поля, і російський солдат, і предстаники місцевого населення, і навіть персонаж Тесей – затятий ігроман, «диванний воїн», який сприймає реальну війну через призму комп’ютерних «стрілялок».

«Дуже важливо, що виставу показали саме на роковини Іловайської трагедії. Розумію, що в деяких моментах вона сирувата як вистава, але важливо передовсім те, що вона є. А ще мене вразила паралель із комп’ютерними іграми. Вже минув рік, а для багатьох війна залишається чимось далеким, із розряду віртуальної реальності», – прокоментувала співачка Марічка Бурмака.

Після завершення вистави «Котел» батальйон «Донбас» нагородив своїх бійців пам’ятними знаками «Іловайськ». Відзнаки з рук побратимів отримали бійці та родичі загиблих героїв. «Такі заходи дуже потрібні сьогодні, але нагороди повинен вручати і президент», – зазначила одна з глядачок, канадійка українського походження Тетяна Шалій.

Вистава «Котел» поділена на чотири дії: День Незалежності 2014 року, розстріл колони 29 серпня, вихід групи бійців з Іловайського котла на початку вересня і 29 серпня 2015 року – рік після трагедії. Монологи акторів підсилював аудіо- та відеоряд: документальні кадри з Іловайська, карти місцевості і навіть скріншоти смс-повідомлень бійців, які вони писали під час виходу з оточення.

Автори ідеї не виключають, що виставу можуть показати і в інших містах України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG