Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційне бюро – фінал чи друге коло?


©Shutterstock
©Shutterstock

Комісія, яка відбирає кандидатів на посаду директора Антикорупційного бюро, може розпочати новий конкурс

У вівторок, 7 квітня, конкурсна комісія з виборів голови Національного антикорупційного бюро має остаточно визначитися із кандидатами на цю посаду. Зі 181 претендента комісія відібрала чотирьох кандидатів, один з яких не пройшов спеціальної перевірки. Відтак президенту мають подати дві або три кандидатури, одну з яких Петро Порошенко має затвердити на посаді. Водночас експерти припускають, що обрання директора, а відтак і робота новоствореного відомства можуть опинитися під питанням.

Антикорупційне бюро – фінал чи друге коло?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Серед трьох кандидатів, які були відібрані комісією та пройшли спеціальну перевірку – заступник голови парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції, депутат від «Блоку Петра Порошенка» Віктор Чумак, адвокат та правник-науковець Микола Сірий, а також адвокат та колишній слідчий прокуратури Артем Ситник. Упродовж десяти днів після того, як комісія запропонує дві чи три кандидатури на затвердження, президент мав би затвердити одного з них на посаді керівника Національного антикорупційного бюро – відомства, яке має боротися з корупцією на високих щаблях влади.

Між тим, один з членів комісії Йосиф Зісельс на своїй сторінці у мережі Facebook днями написав, що конкурсна комісія припустилася помилки – мовляв, на перевірку треба було відправити більше кандидатур, а відтак процес добору треба починати спочатку. З огляду на це, експерти кажуть про небезпеку зриву процесу обрання директора Національного антикорупційного бюро.

Конкурс супроводжували неформальні перемовини – експерт

За словами голови правління «Transparency international Україна» Андрія Марусова, конкурсна комісія може призначити повторний конкурс, але на практиці це означатиме, що Антикорупційне бюро запрацює хіба що в наступному році.

У відносинах між комісією й адміністрацією президента та іншими політичними гравцями ідуть перемовини неформальні, м’який тиск на членів комісії з метою – аби на цій посаді була особа, вигідна адміністрації президента чи певним політичним силам
Андрій Марусов

«Упродовж усього конкурсу можна було здогадуватися: в самій комісії, у відносинах між комісією й адміністрацією президента та іншими політичними гравцями ідуть перемовини неформальні, м’який тиск на членів комісії з метою аби на цій посаді була особа, вигідна адміністрації президента чи певним політичним силам. Зараз усі ці суперечності та перемовини виходять на поверхню», – зазначає експерт.

Крім затягування процесу, повторна процедура відбору кандидатів може поставити під сумнів легітимність керівника Антикорупційного бюро.

«Якщо подивитися закон, то там достатньо нечітко виписано – чи може комісія відміняти власне рішення щодо тих осіб, які скеровуються на спеціальну перевірку», – каже Андрій Марусов.

Директора Антикорупційного бюро звільнити буде непросто – депутат

Коментуючи ситуацію, член парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції депутат від «Блоку Петра Порошенка» Дмитро Добродомов зазначає, що спеціальна перевірка відібраних кандидатур була завершена ще 24 березня. Тож, питання – чому комісія так довго визначалася залишається відкритим.

Утім, спроби посилити політичний вплив на вибори керівника та діяльність Антикорупційного бюро здебільшого вдалося нівелювати.

Зняти директора можна тільки після міжнародного аудиту за поданням президента і за погодженням парламенту. Така складна процедура, але вона убезпечує і дає достатньо свободи
Дмитро Добродомов

«Зняти директора можна тільки після міжнародного аудиту за поданням президента і за погодженням парламенту. Така складна процедура, але вона убезпечує і дає достатньо свободи для того, щоби ухвалювати відповідні результативні рішення», – зазначає Дмитро Добродомов.

На створення та діяльність Антикорупційного бюро в держбюджеті на цей рік передбачено близько 260 мільйонів гривень.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG