Доступність посилання

ТОП новини

ЄC почувається в небезпеці, міжнародне право зруйноване – дискусії на YES


Логотип Ялтинської європейської стратегії з Twitter
Логотип Ялтинської європейської стратегії з Twitter

Київ – 12 вересня – другий день роботи 11-ї Ялтинської європейської стратегії. Цього року вона вперше відповідає своїй назві лише наполовину – залишаючись європейською, відбувається не в Криму, а в Києві. У заході візьмуть зустріч чимало представників політичних еліт з усієї Європи та США. З-поміж них – голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та екс-прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер. Президент України Петро Порошенко також 12 вересня виступатиме на цій зустрічі.

Цьогорічна 11-а зустріч Ялтинської європейської стратегії розпочалася, на відміну від попередніх, по-діловому: без блиску й розкошів. Запрошеним політикам і дипломатам доводилося відразу відповідати на запитання про війну, майбутнє України та Європи перед загрозою російської агресії.

Єврокомісар із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле визнав, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, що Європа сьогодні почувається в небезпеці.

«Наш Європейський дім десь руйнується» – Фюле

«Ми почуваємося в небезпеці, якщо міжнародне право є зруйнованим, якщо європейські безпекові структури постають перед викликами, якщо наш Європейський дім десь руйнується», – зауважив політик.

12 вересня набудуть чинності нові санкції ЄС проти Росії за її роль у дестабілізації ситуації в Україні. Вони стосуватимуться, зокрема, нафтового сектору Росії. У цьому зв’язку Штефан Фюле висловив переконання, що нові санкції можуть посприяти відновленню миру в Україні.

«Я думаю, що це буде ще одним інструментом з нашого боку, щоб всі зусилля були спрямовані на те, щоб мирне рішення отримало шанс», – сказав він.

Посол США в Києві Джеффрі Пайєтт укотре засвідчував всебічну підтримку України його державою, наголошував на важливості реформ, які мають проводитися, попри війну.

«Ми обговорюватимемо те, як нам спільно з нашими партнерами з ЄС підтримати волю та суверенний вибір українського народу і як нам посприяти побудові європейської України», – заявив посол.

«Ми всі втрачаємо від санкцій» – Пінчук

Засновник Ялтинської європейської стратегії, український бізнесмен Віктор Пінчук сказав журналістам, що для нього пріоритетною на цій зустрічі буде, поміж іншого, тема становища бізнесу в умовах російської агресії.

«Розумієте, вся економіка українська й у регіоні посилено від цього страждає, це все абсолютно контрпродуктивно. Ми всі втрачаємо від цього. Російський бізнес, звісно, теж втрачає через ці санкції. Це нікому не потрібно. Цьому швидко потрібно класти край», – сказав Віктор Пінчук.

Під час вітального прийому голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута зауважив, що в Україні немає етнічного конфлікту, а на початку протистояння на Донбасі у наймасовіших проросійських мітингах брали участь здебільшого ті самі люди, «тисяч 15, яких возили автобусами», з одного місця в інше.

Підключившись до дискусії, мер Києва Віталій Кличко наголосив для європейських гостей, які на вітальному прийомі сиділи за столами з наїдками й напоями, що Україна сьогодні боронить від російської агресії не лише саму себе, але і всю Європу.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG