Доступність посилання

ТОП новини

Донбас може перетворитись на Придністров’я – американський професор


Донбас може перетворитися на Придністров’я. Таку думку в інтерв’ю чеському інформаційному каналу ČT24 висловив заступник директора американського Інституту Кеннана, професор Вільям Померанц.

«Йшлося б про дві українські області, які не будуть належати Києву, але реально – і не до Москви, це створить нестабільність не тільки в Україні, але і в Росії», – вважає Вільям Померанц.

На його думку, нинішній розвиток подій свідчить про те, що сьогодні Захід не володіє «ніяким військовим рішенням» щодо української кризи. «Я не думаю, що Захід у цій частині світу втрутиться військовими засобами, але мав би дуже серйозно подумати над економічною допомогою Україні», – наголосив американський професор.

Вільям Померанц вважає, що «зв’язана із Заходом економічно врівноважена Україна» викликає у президента Росії Володимира Путіна великий страх. Адже така Україна на російському кордоні «могла б росіянам показати, що існує альтернатива до нього і його стилю влади», а цього президент Росії не хоче.

Щодо майбутнього розвитку ситуації, то на думку Вільяма Померанца, Молдова могла б наступною потрапити під загрозу Росії. Але, вважає він, швидше за все, під російську агресію потрапить Казахстан.

Казахстан не входить до НАТО і має досить самостійну позицію щодо дій Росії щодо України. До того ж, Путін «про казахський суверенітет не говорив зовсім похвально», наголосив Вільям Померанц. Якщо Путін вибере такий шлях і піде на Казахстан, це може стати «новою фронтовою лініє цієї кризи», вважає американський політолог.

XS
SM
MD
LG