Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» та Путін зіграють у «злого та доброго поліцейського»?


Брюссель – Переговорний процес щодо газового конфлікту України та Росії найближчим часом може відновитися. Однак, перед цим керівництво «Газпрому» та президент Путін, вочевидь, зіграють у «злого та доброго поліцейського». Такі думки Радіо Свобода висловив експерт із питань енергетики польського аналітичного Центру східних досліджень (Centre for Eastern Studies) Шимон Кардаш (Szymon Kardaś). Він також зазначив, що в арбітражному суді Стокгольма Україна має шанс перемогти у питанні газових цін, але не у перегляді українсько-російських контрактів.

– Євросоюз має можливість грати важливу роль у цьому газовому конфлікті. Він може використати законні інструменти, наприклад, право звільняти чи не звільняти Росію від виконання деяких положень так званих «енергетичних пакетів», які регламентують діяльність європейського ринку енергії. Скажімо, у цьому сенсі, відмова надати пільги російським стратегічним газовим проектам – це тиск, мета якого зробити Москву гнучкішою в переговорах з українськими партнерами. Загалом, це означає, що Брюссель не дає дозволу Росії на повну міць використати можливості газопроводу «Північний потік». Якщо так само обмежать 100-відсоткове використання й «Південного потоку», звичайно, за умови, що його побудують, – то цим ЄС примусить росіян далі постачати газ транзитом через українську територію.

– Тобто, Ви вважаєте, що Брюссель, в особі єврокомісара з питань енергетики Ґюнтера Еттінґера, намагається таким способом схилити Кремль до компромісів?


Нині цікаво спостерігати за тим, наскільки рішуче налаштована Європейська комісія на використання своїх законних важелів впливу на Росію. Не менш цікаво бачити, як на це реагуватиме Володимир Путін
Шимон Кардаш
– Так, нині цікаво спостерігати за тим, наскільки рішуче налаштована Європейська комісія на використання своїх законних важелів впливу на Росію. З іншого боку, не менш цікаво бачити, як на це реагуватиме Володимир Путін. Після консультацій з керівництвом «Газпрому» щодо останніх переговорів із Україною, буде важливо звернути увагу на позицію, яку офіційно займе господар Кремля: чи він прилюдно підтримає жорстку позицію, чи може зробить заяви на кшталт, «може поступитися у чомусь братньому українському народові». Тому, думаю, наступні зустрічі у Москві покажуть, що буде далі у відносинах трикутника «Росія-Україна-ЄС».

– Отже, Ви припускаєте можливість, що Путін та керівництво «Газпрому» зіграють у «доброго та злого поліцейського», чи не так?

З точки зору Росії криза в газовій сфері нині, під час літа, ні в економічному, ні в політичному сенсі не надто вигідна. Тож, я не виключаю, що наступними днями переговорний процес відновиться
Шимон Кардаш
– Я не кажу, що абсолютно впевнений у цьому, однак, такого ходу виключати не слід. Варто хоча б проаналізувати заяви російської сторони за останній тиждень. Навіть Путін на засіданні уряду висловлювався за ухвалення знижки, таким чином, засвідчивши, що вартість російського газу для України можна переглянути. Тобто, позиції змінюються, тому я не виключаю продовження цього роду тенденції. Найближчим часом, ми побачимо, чи хоче російський уряд продовжувати свою жорстку лінію щодо України та, зрештою, щодо Євросоюзу. Адже, Москва хотіла б поступок щодо своїх стратегічних газових проектів на європейській території. Додам, що з точки зору Росії криза в газовій сфері нині, під час літа, ні в економічному, ні в політичному сенсі не надто вигідна. Тож, я не виключаю, що наступними днями переговорний процес відновиться.

– Україна, як і «Газпром», звернулася до Стокгольмського арбітражного суду. Які у Києва шанси перемогти?

Ціна для України через судовий механізм може бути знижена, хоча на це, вочевидь, можуть піти місяці, багато місяців
Шимон Кардаш

– Українці мають непогані шанси на перемогу, однак, лише в окремих положеннях. Найкращі позиції у них, зокрема, щодо спірної ціни російського газу. Аналізуючи статистичний рівень по Європі, природній газ за останній рік коштує в середньому 380 доларів за тисячу кубометрів. Тому, ціна для України через судовий механізм може бути знижена, хоча на це, вочевидь, можуть піти місяці, багато місяців. Однак, змінити, як того хочуть у Києві, самі контракти, шансів небагато, бо Україна хоче внести зміни до багатьох положень. Тому, ціни змінити швидш за все вдасться, але революційних змін до контрактів внести не вдасться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG