Доступність посилання

ТОП новини

Мистецтво без кордонів – доводять у Львові перформери


Фестиваль перформансу, Львів, 6 вересня 2013 року
Фестиваль перформансу, Львів, 6 вересня 2013 року
Львів – У Львові триває єдиний в Україні фестиваль перформансу – одного з сучасних видів мистецтва дії. Участь у «Днях мистецтва перформанс у Львові» беруть п’ятдесят молодих митців з України, Польщі, Литви, Ізраїлю, Великобританії. Якщо слова зі світу техніки на кшталт іPhone, «смартфон», «планшет» добре знайомі українцям, то ось сучасний світ мистецтва – «перформанс», «інсталяція», «відеоарт» – ще відлякує багатьох.

Мистецтво долає кордони і навіть різні мови, якими спілкуються учасники фестивалю, не заважають їм творити перформанс, короткі вистави за участю однієї людини чи групи. А ще є можливість навчитися цьому мистецтву, яке було визнане у світі у 60–70-і роки минулого століття. В Україні досі перформанс для багатьох людей – незнане мистецтво, яке присутнє не лише у театрі, але й літературі, музиці, танцях.

Різниця перформансу від театру в тому, що актор виконує реальні дії, які нічого, крім нього самого, не відображають. Перформансу притаманні елементи танцю, пантоміми, музики, поезії.

Усі охочі у рамках «Днів мистецтва перформансу» змогли взяти участь в аматорських показах пластики на вулицях Львова. Вони вийшли до людей з тим, чого навчились у польських хореографів з фундації мистецтв «Перформ». Своїми пластичними рухами, діями намагались спровокувати людей на мислення.



Імпровізації на площі Ринок, біля пам’ятника Шевченкові, а ще на мить перекрили вулицю, тротуар якої був запаркований машинами – усім цим спантеличили не лише водіїв, але й перехожих. Однак, якщо машини на тротуарах для львів’ян – буденність, то ось актори на вулиці – дивина і непорозуміння…

– Мені просто цікаво подивитись, але я не розумію, що це відбувається.

– Я не знав, що таке перформанс, вперше таке чую.

– Це просто щось цікаве для Львова і дуже неочікуване, але вписується у середовище міста. Контактна імпровізація вийшла у громадський простір і несподівано для звичайних перехожих.

– У мене їхні дії викликають дуже різні уявлення
, – говорили перехожі.

Перформанс вимагає розкутості і мислення

Змусити мислити, викликати емоції і покликаний перформанс. Львів’янка Марія Космолінська спершу вагалась, чи взагалі брати участь у вуличній імпровізації.

Коли я підписувалась на майстер-класи контактної імпровізації, мені було цікаво відчути. Бо бачити – це одне, а ось самому спробувати – інше
Марія Космолінська
«Коли я підписувалась на майстер-класи контактної імпровізації, мені було цікаво відчути. Бо бачити – це одне, а ось самому спробувати – інше. Головне, що ти маєш емоції, цікавий емоційний світ, який передаєш через тіло, через рух. Відчуття неймовірне, якась розкомплексованість, я бачила перехожих, як вони дивились. Мені були важливі позитивні емоції, я навіть не задумувалась над реакцією людей. Це дає відкритість», – поділилась своїми враження від участі в імпровізації дівчина.

Мама учасниці дійства, культуролог Наталка Космолінська вважає, що мистецьке об’єднання «Дзиґа», яке підтримало «Дні мистецтва перформансу у Львові», зробило велику справу для Львова, яке потребує мистецьких експериментів.

За 20 останніх років Львів мистецький перетворився на законсервовану провінцію
Наталка Космолінська
«За 20 останніх років Львів мистецький перетворився на законсервовану провінцію. Зрозуміло, що проблема у відсутності грошей. Але не лише тому, а ще тягнеться з радянських часів традиція, коли мистецтво було в опозиції до системи у 60–70-і роки, і це стало кайданками для подальшого розвитку. Чимало гадають, що мистецтво має бути на кшталт Труша, але Труш творив сто років тому. Добре збережений пласт народного мистецтва у місті, але яким є сучасне мистецтво? У національних музеях експозиції до 1939 року. У артгалереї львів’яни не ходять, а весь світ творить сучасне мистецтво», – наголосила культуролог.

Польський хореограф Івона Ошоска з фундації «Перформ» каже, що перформанс змушує людей мислити. «Перфоманс у місті має на меті звернути увагу на інший світ, бо сучасний світ бігає, є вільним. Це змушує людей мислити, фантазувати, уявляти», – говорить хореограф.

Дуже цінним є не лише глядач, який приходить на вистави, але коли актори виходять до глядачів на вулиці, вважає хореограф з Польщі. У сусідній країні існують різні види перформансу, це мистецтво стає дедалі популярнішим, бо кожен його інтерпретує на свій лад.

Також у рамках фестивалю триває українсько-польський культурний обмін ArtNastup у Львівському Палаці мистецтв. Тут представлене різноманітне сучасне мистецтво: картини, інсталяції, медійні об’єкти. Демонструють перформанси, відеоарт. «Дні мистецтва перформанс у Львові» завершаться 11 вересня.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG