Доступність посилання

ТОП новини

Чи саджати у в’язницю за зберігання невеликої кількості наркотиків?


Дніпропетровськ – Не саджати за ґрати, а штрафувати за зберігання невеликої кількості наркотиків. Це пропонують у стратегії державної політики щодо обігу наркотиків, уперше ухваленій в Україні. Документ розрахований до 2020 року, його розробляла Державна служба контролю за наркотиками. У Дніпропетровську, який має одні з найвищих показників наркозалежності в Україні, лікарі підтримують пропозиції урядовців, а психологи та юристи висловлюють свої перестороги.

В Україні хочуть декриміналізувати окремі статті Кримінального кодексу, що стосуються боротьби з поширенням наркотиків. Приміром, зараз стаття «незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення наркотичних засобів без мети збуту» передбачає покарання до трьох років в’язниці. Чиновники хочуть посилити кримінальну відповідальність за розповсюдження значних обсягів наркотиків, а за зберігання невеликих – до 10 доз – запровадити штраф. Це, на їхню думку, дозволить міліції сконцентрувати зусилля на реальних злочинцях – наркоділках, а наркозалежними займатимуться медики.

Головний лікар Дніпропетровського обласного наркологічного диспансеру Наталія Біла з цими аргументами погоджується. Каже: ті, хто зберігає у себе малі дози «травички» чи «ширки», – наркозалежні люди, вони в першу чергу хворі, а вже потім уже порушники закону, і ставитись до них треба як до хворих. Водночас медика насторожує саме визначення «невелика кількість наркотиків» – 10 доз, за яку збираються штрафувати.

У нас є хворі, які вживають і по 20 кубів «хімширки». З іншого боку – а чи не збільшиться у нас кількість наркоманів, які будуть просто курити марихуану?
Наталія Біла
«У цій концепції – яка доза є «для себе», а яка «не для себе»? Вище 10 доз? У нас є такі хворі, які вживають і по 20 кубів «хімширки». Це мало чи багато? Закон треба ухвалювати й обговорювати. З іншого боку – а чи не збільшиться у нас кількість наркоманів, які будуть просто курити марихуану? Вони думатимуть: а у мене нема 10 доз, у мене є тільки одна», – зазначає лікар-нарколог.

У США – і штрафують, і заарештовують

Збираючись пом’якшити покарання за зберігання наркотиків у невеликих обсягах, Україна демонструє прагнення до європейських стандартів, констатує голова Дніпропетровського відділення Асоціації юристів України, адвокат Євген Смирнов. Водночас він зазначає: те, що ефективне у Європі, може бути непридатним для українських реалій.

«Давайте не будемо орієнтуватись на європейський шлях, ми його теж достеменно не знаємо. У США, наприклад, різні штати по-різному ставляться до зберігання наркотиків у невеликих розмірах, там є і дуже великі штрафи, і покарання у вигляді арешту», – зауважує юрист.

Покарання не впливає на наркомана?

Тим часом психологи кажуть: не так важливо, яке покарання передбачене тим, хто зберігає наркотики для власного вжитку, – штраф чи позбавлення волі, на саму проблему це суттєво не впливає. Психолог Іван Ситник вважає: наркоманія – хвороба суспільства, і її лікування слід починати з родини.

Люди, які зберігають або вживають наркотики, зазвичай ухиляються від відповідальності за свої дії: «це не я, це мені хтось дав». Почуття відповідальності закладається ще в дитинстві
Іван Ситник
«Люди, які зберігають або вживають наркотики, зазвичай ухиляються від відповідальності за свої дії: «це не я, це мені хтось дав» і так далі. Почуття відповідальності закладається ще в дитинстві. Тут все залежить від самосвідомості людини, наскільки людина готова поважати закон. Це все починається з родини, наскільки в родині жорсткі правила: це можна, а це не можна», – зауважує психолог.

Водночас у правоохоронних органах кажуть: урядова ініціатива вплине на ситуацію з наркоманією в Україні. Однак поки тут не беруться прогнозувати, як саме. Начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків міліції Дніпропетровської області Вадим Колесник не виключає: правоохоронцям може бути складніше притягувати до відповідальності тих, хто зберігає наркотики.

«Коли закон ухвалять, тоді ми будемо його виконувати. А поки ми діємо за чинним законодавством. Поки не можливо сказати, чи буде складніше, на практиці ми це не можемо проаналізувати», – каже представник правоохоронного відомства.

З початку 2013 року в Дніпропетровської області було виявлено понад 2 тисячі фактів незаконного обігу наркотиків, відкрито 1686 кримінальних проваджень, вилучено десятки кілограмів наркотичних речовин, вартість яких за цінами «чорного» ринку складає понад 2 мільйони гривень.

За зберігання наркотиків в Україні наразі передбачається до трьох років позбавлення волі, за незаконний збут наркотиків – до 12 років з конфіскацією майна.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG