Доступність посилання

ТОП новини

Це помста Кремля, били по нирках – російський правозахисник Пономарьов


Лідер неурядової організації Росії «За права людини» Лев Пономарьов
Лідер неурядової організації Росії «За права людини» Лев Пономарьов
Лідер неурядової організації Росії «За права людини» Лев Пономарьов закликав прокуратуру та МВС Росії на екстреному засіданні президентської ради з прав людини в Москві припинити свавілля чиновників Держкоммайна проти організації «За права людини». Він також повідомив, що з офісу організації в центрі Москви у середу почали вивозити меблі. Лев Пономарьов також розповів, як поліція і урядові чиновники чинили насильство проти співробітників організації «За права людини» під час набігу на офіс уночі з 21 на 22 червня, брутально б’ючи людей і викидаючи їх на вулицю, лише через одну причину – закінчення терміну оренди приміщення.

Відомий правозахисник з Москви, 72-річний Лев Пономарьов сказав Радіо Свобода, як він приходить до тями, оговтуючись після насильницького виселення його з московського офісу наприкінці минулого тижня. Все це відбувається на тлі загальноросійського наступу влади на неурядові організації, які критично налаштовані до діючої влади Кремля. Пономарьов розповів, як йому довелося витримати численні удари поліції і чиновників у ніч на 22 червня.

На голові у мене три чи чотири синці, ґулі. Під оком синець. Били по нирках
Лев Пономарьов
«Мене повезли на швидкій допомозі до травмпункту і у мене є довідка про численні удари. На голові у мене три чи чотири синці, ґулі. Під оком синець видно, тут подряпина, тут синець, забиття на грудях. Били по нирках. Так собі – акуратно», – зазначає правозахисник.

Він також розповів, як поліцейські чини прийшли пізно увечері 21 червня до його офісу організації «За права людини» у Малому Кисловському провулку в центрі Москви і наказали негайно звільнити приміщення, але навіть не пред’явили ордеру на виселення. Далі група людей в цивільному вже у 2-й годині ночі 22 червня брутально викидала сімох працівників організації «За права людини» на вулицю.
Російський правозахисник закликає Кремль припинити свавілля
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Ці ж цивільні змінили замки на дверях офісу, а поліція лише спостерігала за цим. Представник поліції сказав, що виселення замовила мерія Москви, а виконували її замовлення люди з приватної охоронної структури.

У мерії Москви стверджують, що орендний договір для приміщення офісу неурядової організації «За права людини» закінчився ще у січні та анульований мерією у травні. Хоча Лев Пономарьов заявив, що очікував продовження договору оренди, як і в минулі роки, та й виселення можливе лише за рішенням суду.

Це помста Кремля – Пономарьов

У вівторок російський мільярдер і лідер партії «Громадянська платформа» Михайло Прохоров перерахував зі власних коштів на рахунок організації «За права людини» півтора мільйона рублів для оплати оренди приміщення.

А в середу Лев Пономарьов виступив на екстреному засіданні президентської ради з прав людини, де заявив: «У даний момент незаконно вивозять всі мої меблі з мого ж приміщення за рішенням Держкоммайна. Прокуратуро, МВС, втрутіться, будь ласка, у цю історію, я прошу вас зупинити цей процес».

Пономарьов також зауважив, що від імені організації звертається із заявою до прокуратури з приводу виселення та побиття активістів організації. Правозахисник наводить факти тяжких травм його працівників і колег, перелом руки Ігоря Бакірова, тяжку травму ноги у Сергія Митрохіна. Останній, до того ж, є лідером партії «Яблуко». Сам Лев Пономарьов є кандидатом на посаду мера Москви.

Поліція довго не пускала до офісу «За права людини» омбудсмена Володимира Лукіна. Речник МВС Російської Федерації Олександр Горовий повідомив, що до середи мала б завершитися службова перевірка дій поліції під час виселення організації «За права людини».

Сам же Лев Пономарьов вважає, що виселення було організовано офіційним особами в адміністрації президента Володимира Путіна, як помста за відмову організації правозахисників видати прокуратурі документи для перевірки діяльності групи «За права людини».

Сотні російських неурядових організацій в Росії зазнали масованого аудиту з боку владних структур, згідно з новим суперечливим законом, який вимагає від неурядових організацій, які отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у «політичному житті», зареєструватися як «іноземні агенти».

Матеріал підготували Василь Зілгалов, Володимир Кара-Мурза, Claire Bigg
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG