Доступність посилання

ТОП новини

Організатори вибухів у Бостоні хотіли якомога більшого кровопролиття – український учасник марафону


Світові лідери засуджують криваві вибухи в Бостоні, в результаті яких у понеділок загинуло троє людей і понад сотня поранена. Україна, яка нині головує в ОБСЄ, від імені організації заявила, що «тероризм» не може бути виправданий. Президент США Барак Обама наголошує, що розслідування ще триває, а винні понесуть повну відповідальність. Учасник бостонського марафону з України у коментарі Радіо Свобода висловив думку, що хтось ретельно планував ці вибухи, щоб пролилося якомога більше крові.

У «смертельному» марафоні в Бостоні серед 27 тисяч учасників також були українці. За даними українських дипломатів, вихідців із України було шестеро, ніхто з них не загинув і не поранений. Федерація легкої атлетики України повідомила Радіо Свобода про двох громадян України, а решта, як припускають, вихідці з України, які живуть у США.
Фото зі сторіники фейсбук Андрія Оністрата
Фото зі сторіники фейсбук Андрія Оністрата

«Пішов з місця вибуху за 9 хвилин до події… Доля!» – написав на своїй сторінці у мережі Facebook український марафонець, киянин Андрій Оністрат.

Радіо Свобода він розповів, що американські служби дуже чітко спрацювали у надзвичайній ситуації.

Була величезна маса поліції і ФБРівців. Все спокійно перекрили, локалізували. Все чітко, як по нотах
Андрій Оністрат
«Справа в тому, що в зоні фінішу чекає багато медичних співробітників із колясками, тому що багато учасників фінішують у напівсвідомому стані. Там їх, напевно, було, чоловік 30. Вони дуже чітко відразу туди ринулися. Крім того, там була величезна маса поліції і ФБРівців. Чесно кажучи, невелика паніка була, може, перших півгодини, годину. А потім усе спокійно перекрили, локалізували, туди нікого не пускали військові. Все чітко, як по нотах», – зазначає Андрій Оністрат.

Американські слідчі намагаються встановити, хто влаштував два вибухи під час спортивних змагань. Наразі ніхто не взяв відповідальності за напад.

Президент США Барак Обама у вівторок заявив, що розслідування ще на самому початку і наразі не ясно, чи напад запланувала і влаштувала терористична організація, чи окремий зловмисник.

Андрій Оністрат припускає, що хтось навмисне планував вибухи на той час, коли на фінішній лінії марафону в Бостоні буде якнайбільше людей.

«Розрахунок був цікавий. У чотири години після початку марафону починається масовий фініш. Саме в чотири години. За годину до цього на фініші 5-6 чоловік, а в такий час, у чотири нуль дев’ять, це значить, що в цій зоні фінішу дві-три сотні, – зауважив марафонець. – А вболівальників там величезний натовп. Там такий гул стоїть, що Ви собі не уявляєте. Там рядів 10 людей стоїть».

Андрій Оністрат розповідає, що бачив у деяких бостонців сльози на очах, але загалом вони зберігають спокій. А коли напередодні президент США Барак Обама звертався до нації, то багато людей аплодували йому стоячи.

Із усього світу надходять співчуття американцям. Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун назвав насильство в Бостоні огидним.

«Я засуджую це безглузде насильство, яке тим більше огидне, що сталося під час події, яка мала об’єднати людей з усього світу в дусі спорту і гармонії», – заявив Пан Ґі Мун.

Від імені ОБСЄ вибухи в Бостоні також засудила Україна.

Україна, як голова ОБСЄ, закликає зміцнити зусилля в боротьбі з міжнародним тероризмом
Леонід Кожара
«Тероризм не може бути виправданий. Україна, як голова ОБСЄ, закликає зміцнити зусилля в боротьбі з міжнародним тероризмом», – наголосив міністр закордонних справ Леонід Кожара.

Від імені народу України та від себе особисто висловлюю глибокі співчуття
Віктор Янукович
«Від імені народу України та від себе особисто висловлюю Вам і родинам загиблих глибокі співчуття, а також прошу передати слова підтримки і побажання швидкого одужання всім постраждалим», – йдеться у співчутті президента України Віктора Януковича.

Солідарність із потерпілими американцями

Президент Росії Володимир Путін назвав вибухи в Бостоні «варварським злочином» і запропонував США допомогу. Засудив «терор» і голова фракції «Єдина Росія» у Державній думі Володимир Васильєв під час виступу на пленарному засіданні російського парламенту. «Терор не має національності. Ми розділяємо це горе з американським народом і висловлюємо співчуття Сполученим Штатам Америки», заявив російський політик.

Про шок від вибухів під час марафону і про солідарність з потерпілими заявив і міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле. «Те, що мало бути дуже радісною подією, обернулося великою трагедію. Я сподіваюся, що тих, хто задумав цей жорстокий акт, знайдуть, і вони понесуть відповідальність», заявив німецький дипломат.

Президент Афганістану Хамід Карзай сказав, що через події в Бостоні його країна теж «відчуває біль і страждання».

Український марафонець знову готовий їхати до Бостона

Цьогорічний марафон у Бостоні проводили в пам’ять 26 осіб, які стали жертвами стрілянини в американському штаті Коннектикут у грудні минулого року.

Незважаючи на нинішню трагедію, український марафонець Андрій Оністрат сказав Радіо Свобода, що готовий знову змагатися в Бостоні. «Звичайно, це ж мій дев’ятий марафон, другий у Бостоні. Я з принципових міркувань приїду ще в Бостон. 100 відсотків», – наголосив він.

Андрій Оністрат також розповів, що цього року в Бостоні вперше за сім років пробіг марафон разом зі своєю дружиною, телеведучою Валентиною Хамайко. І подружжя радіє, що не взяло з собою до США дітей, хоча спершу були такі плани, але молодші захворіли вітрянкою, а старші були зайняті навчанням. «Це доля», – зауважив Андрій Оністрат.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG