Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський центр в Україні святкує ювілей національного героя Каліновського


Сьогодні у Києві активісти Білоруського центру відзначають 175-річчя від дня народження національного героя Білорусі Кастуся Каліновського та 150-річчя від початку повстання проти російського самодержавства.

Керівник руху солідарності «Разом», співголова Білоруського центру В’ячеслав Сівчик повідомив Радіо Свобода: «Нині ми згадуємо Каліновського як визначного громадського діяча Білорусі, як очільника національного повстання. Цього року ми читаємо його публіцистику та поезію – «Листи під шибиницею» та звернення «За нашу свободу» Звертаюсь до свідомих білорусів згадати у цей день нашого національного героя».

Нині акції вшанування пам’яті Кастуся Каліновського відбуваються у Вільнюсі: Каліновський був повішений після придушення повстання 1863–1864 років на Лукішській площі у Вільнюсі.

Із початку 1990-х років вислів Каліновського «Не народ для уряду, а уряд для народу» використовували білоруські та українські політики – представники національно-демократичних сил.

Кастусь Каліновський (1838–1864) – національний герой Білорусі, Литви та Польщі, один із керівників національно-визвольного повстання 1863–1864 років, революціонер-демократ, письменник.

XS
SM
MD
LG