Доступність посилання

ТОП новини

День Соборності влада, опозиція і громадські активісти святкували порізно


Київ – Україна відзначає День Соборності і Свободи – свято, засноване 2011 року указом Президента України Віктора Януковича. Традиційно нинішнє свято є згадкою про день проголошення в 1919 році Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки. Цей день громадські активісти, опозиційні політики і представники влади відзначали окремо.

У Києві громадські активісти традиційно з’єднали береги Дніпра живим ланцюгом з нагоди Дня Соборності. У щорічній акції на мосту Патона взяло участь близько 300 людей. Учасники акції зустрілися посередині мосту, співали національний гімн та розгорнули український прапор на знак того, що Україна і нині потребує об’єднання, розповів голова братства козацького звичаю «Спас» Вадим Васильчук.
94 роки тому люди, незважаючи на те, що до цього були у різних імперіях, пронесли думку спільності, яка утворила країну та об’єднала її
Вадим Васильчук

«У цей день 1919-го був зроблений Акт злуки ЗУНР та УНР. Ми намагаємося триматися цієї традиції тому, що 94 роки тому ті люди, незважаючи ні на що, незважаючи на те, що до цього ми були начебто у різних імперіях, у різних державах, пронесли думку спільності, яка утворила країну та об’єднала її. Якщо вони змогли це зробити, то ми тим паче можемо це робити зараз і тут, незважаючи ні на погоду, ні на політиків», – сказав Васильчук.
День злуки УНР та ЗУНР на мості Патона
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Українці не мають спільного уявлення про те, як усе змінювати – Бригинець

Покладанням квітів до пам’ятників Тарасові Шевченку та Михайлу Грушевському в Києві також вшанували День Соборності лідери опозиції, депутати парламенту та інші представники опозиційних партій. Крім того, київська організація партії «Батьківщина» утворила живий ланцюг на знак підтримки свого лідера Юлії Тимошенко. Також на знак спільних прагнень українців жити в країні без тоталітаризму, на мосту посеред Дніпра була з’єднана мапа-пазл України. Загалом участь в акції взяли понад тисяча осіб.

Чому опозиційні політичні партії відзначали День Соборності окремо від громадських активістів, Радіо Свобода пояснив депутат від «Батьківщини» Олександр Бригинець.
Штучно зібрати всіх разом, мабуть, можна, але який смисл?
Олександр Бригинець

«На жаль, ті 90 відсотків населення, які не сприймають ситуацію в Україні як позитивну, і ті 70 відсотків населення, які проти влади, проти Верховної Ради, проти Януковича, проти усього, що асоціюється зі владою, не мають спільного проекту, спільної програми дій і спільного уявлення про те, як усе змінювати. Тому не дивно, що на певні свята хтось іде під таким прапором, а хтось під іншим.Штучно зібрати всіх разом, мабуть, можна, але який смисл?»– зауважив Бригинець.

Всі депутати від Партії регіонів пороз’їжджалися по округах – Чечетов

Депутати від Партії регіонів відзначали День Соборності і Свободи у своїх виборчих округах, заявив Радіо Свобода заступник голови фракції цієї політичної сили Михайло Чечетов.
Україна не стала державою ще сторіччя тому через те, що не вистачало єдності, консолідації і політичної стабільності
Михайло Чечетов

«Усі наші депутати пороз’їжджалися по регіонах. Я був на Чернігівщині, ми зібрали там і депутатів, і представників влади, які виступали у зв’язку з цим святом. Я також виступав, привітав від Верховної Ради людей із Днем Соборності. Це день єднання України, і я наголошував, що Україна не стала державою ще сторіччя тому через те, що не вистачало єдності, консолідації і політичної стабільності. Нині саме на цьому акцентує Президент», – зауважив Чечетов.

Президент Віктор Янукович у День Соборності та Свободи України поклав квіти до пам’ятників Тарасу Шевченку і Михайлу Грушевському.

У церемонії також взяли участь Голова Верховної Ради Володимир Рибак, Прем’єр-міністр Микола Азаров, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов та урядовці. В офіційних урочистостях iз нагоди Дня Соборності й Свободи також взяли участь попередні президенти України: Леонід Кравчук, Леонiд Кучма та Вiктор Ющенко.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG