Доступність посилання

ТОП новини

Україна не готова виконати вимоги МВФ підвищити ціни на газ і тепло для населення – Тігіпко


Сергій Тігіпко, архівне фото
Сергій Тігіпко, архівне фото
Уряд України не готовий прислухатися до рекомендацій Міжнародного валютного фонду збільшити тарифів на газ для населення й одночасним запровадити адресну допомогу малозабезпеченим громадянам, заявив у середу агентству УНІАН віце-прем’єр-міністр – міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

«Поки що ми до таких рішень не готові. Через це можуть дуже потерпіти люди, які не зможуть претендувати на таку підтримку. Постраждає середній клас», – сказав він.

За словами Тігіпка, на сьогодні питання тарифів залишається дискусійним, тоді як компромісним рішенням могло б стати швидке впровадження програм енергозаощадження, які б дозволили населенню брати дешеві довгострокові і середньострокові кредити на вирішення цих питань. «Якби запрацювали програми заміни вікон, утеплення дахів, підвалів, заміни котлів, ось тоді ми б могли говорити про якесь поступове підвищення тарифів, та й то для людей багатих», – сказав віце-прем’єр.

Також у середу директор Європейського банку реконструкції і розвитку в Україні Андре Куусвек заявляв, що цей банк вважає нинішні тарифи на житлово-комунальні послуги в Україні заниженими і закликає відмовитися від «субсидування всіх і кожного» через такі занижені тарифи.

Підвищення енерготарифів для населення до реального рівня є однією з умов надання Україні чергових траншів позики Міжнародного валютного фонду, схваленої ще 2010 року. Того року Україна отримала два перші транші позики, але після цього МВФ заморозив надання цих коштів через те, що Україна не виконує низку своїх зобов’язань, зокрема, підвищити тарифів на газ і теплопостачання для населення.

Наприкінці місяця на чергові переговори до України має прибути технічна місія МВФ.
XS
SM
MD
LG