Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі зі США радять владі Януковича припинити тиск на опозицію і незалежні ЗМІ


Київ – Відмовитись від адмінресурсу, надати рівний доступ всім кандидатам у депутати до засобів масової інформації, припинити тиск на опозицію та незалежні ЗМІ – це рекомендації спостерігачів від Національного демократичного інституту (НДІ) США. Свої поради вони оприлюднили у понеділок в Києві і передали їх до органів державної влади, ЦВК та учасникам виборчого процесу в Україні.

Американські експерти вивчали виборче законодавство України та ознайомлювалися з підготовкою до виборів на місцях. Делегація зі США зустрічалася з представниками політичних партій, кандидатами у народні депутати по мажоритарних округах, незалежними експертами та владою у Києві, Дніпропетровську та Львові. Про це повідомила Радіо Свобода співголова американської делегації, екс-губернатор штату Нью-Джерсі Крістін Тодд-Вітменн

Сама вона спілкувалась з експертами Адміністрації Президента України. Усупереч їхнім запевненням про чесність жовтневих виборів, ув’язнення лідерів опозиції і тиск на незалежні ЗМІ свідчать про протилежне, вважає Тодд-Вітменн. Американські спостерігачі зафіксували факти використання владою адмінресурсу і недопущення опозиційних кандидатів до ЗМІ, зазначає вона.
На цих виборах багато чого поставлено на карту
Крістін Тодд-Вітменн

«На цих виборах багато чого поставлено на карту: наприклад, повернення довіри українців до політичних інститутів та довіра до України її західних партнерів. Якщо самі українці визнають результати цих виборів як такі, що відображають їхню волю, у міжнародної спільноти не буде питань щодо легітимності нового парламенту та уряду, – зауважує Тодд-Вітменн. – Це зміцнило би позицію України як держави, яка 2013 року перебирає головування в ОБСЄ, і повернуло би до цієї держави повагу європейського співтовариства».

Ризики кампанії-2012: погляд зі США

Вашингтон неодноразово в останні тижні давав зрозуміти очільникам України, що уважно спостерігатиме за підготовкою до виборів та відповідністю виборів-2012 демократичним стандартам. Як заявив на зустрічі «Ялтинської європейської стратегії» (YES) заступник помічника держсекретаря США, заступник голови бюро з питань демократії Томас Меліа, вже на стадії підготовки до виборів до Верховної Ради в Україні є відхід від демократичних вимог.

Експерти зі США занепокоєні і тиском влади на незалежні ЗМІ, яскравим прикладом чого є звуження мовлення телеканалу ТВі, заявив член делегації Національного демократичного інституту США Матяш Ерші. За його ініціативою, до рекомендацій включено пропозицію провести круглий стіл за участю влади, операторів кабельного телебачення та опозиційних ЗМІ задля повернення останніх в інформаційний простір країни.

Ще одну проблему він бачить у спробах українських політиків фінансово заохочувати виборців.

«Рекомендуємо представникам влади. партій та кандидатів у депутати, спостерігачам повідомляти відповідні органи про кожен факт підкупу голосів виборців», – зазначив Ерчі.

Ризики кампанії-2012: погляд з Києва

Представники української влади, зі свого боку, гарантують проведення чесних виборів 28 жовтня. Так, на форумі «Ялтинської європейської стратегії» Президент Віктор Янукович пообіцяв представникам ЄС, що вибори в Україні пройдуть чесно і прозоро, відповідно до європейських демократичних стандартів.

Про зацікавленість Партії регіонів у чесних парламентських виборах під час візиту до США говорив потенційним інвесторам та представникам ЗМІ і віце-прем’єр-міністр України Борис Колесников.

Але незалежні оглядачі – такі як керівник Комітету виборців України Олександр Черненко – зазначають: це скоріше декларація про наміри, розрахована на західного «споживача», аніж справжня мета регіоналів. Оскільки завданням Партії регіонів на виборах до Верховної Ради є не що інше, як укріплення своєї влади, зауважує Черненко.
У більшості округів, на жаль, влада так чи інакше підтримує різних кандидатів
Олександр Черненко

«Є округи, де влада справді намагається не втручатись у виборчий процес, але у більшості округів, на жаль, влада так чи інакше підтримує різних кандидатів. Тобто, заклик, який прозвучав (від міжнародних спостерігачів) був почутий, але це буде швидше побажання міжнародних делегацій», – стверджує Черненко у розмові з Радіо Свобода.

Представники Національного демократичного інституту США мають намір повернутися в Україну за кілька днів до жовтневих виборів і спостерігати за голосування разом із колегами з Республіканського інституту США та парламенту Канади. Американці не виключають і того, що у день виборів (28 жовтня) створюватимуть спільні групи спостерігачів із колегами з Ради Європи та ОБСЄ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG