Доступність посилання

ТОП новини

Хто «конденсує» український газоконденсат


«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої запитання в коментарях, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів.

Київ – Близько 30 відсотків газового конденсату, який видобувають в Україні, крадуть. Про це говорять деякі експерти. Чиновники погоджуються, що така проблема існує, але зазначають, що це існуватиме стільки, скільки і міні НПЗ, які працюють на краденому конденсаті. Експерти ж заявляють, що крадіжки конденсату – це налагоджений бізнес, за яким стоять високопосадовці.

Щорічно Україна видобуває 800 тисяч тонн газового конденсату. 533 тисячі тонн – «Укргазвидобування», 193 тисячі – «Укрнафта» та 67 тисяч – «Чорноморнафтогаз». Такими є офіційні дані. За інформацією декого з експертів, насправді щорічний видобуток становить 1 мільйон 200 тисяч тонн, 30 відсотків із яких – крадуть.

Чиновники погоджуються, що проблеми із крадіжками газоконденсату в Україні існують. Проте, як сказав, відповідаючи на запитання Радіо Свобода голова «Укргазвидобування» Юрій Борисов, ця проблема існуватиме доти, доки існуватимуть міні НПЗ.

«Крадіжки конденсату були, – зазначає Борисов. – Єдиний можливий шлях для вирішення цього питання – це, чесно кажучи, закрити ці міні НПЗ, які працюють на краденому конденсаті. Наша служба безпеки працює».

Тенденція крадіжок

Повідомлення про крадіжки газового конденсату періодично з’являються у зведеннях МВС. Минулого місяця був затриманий депутат Манявської сільради Богородичанського району Івано-Франківщини, який організував викрадення газового конденсату з нафтопереробного підприємства. А нещодавно на Полтавщині винесено вирок групі осіб, які розкрадали конденсат. Оперативники виявили закопану у землю металеву ємність об’ємом понад 20 кубічних метрів, наповнену газовим конденсатом, до якої був під’єднаний відвід понад 3,5 кілометри з пластикових шлангів від врізки у конденсатопровід «Полтавагазвидобування» (ДК «Укргазвидобування»). У результаті до позбавлення волі було засуджено шестеро осіб: до 8, 5,5 та 3,5 років.

Цього року судовий вирок отримали і четверо людей, які крали газовий конденсат у компанії «Чорноморнафтогаз», розповідає речник компанії Андрій Коновалов.
Вони отримали покарання у вигляді термінів позбавлення волі. Двоє з них були співробітниками компанії. Інші двоє були представниками регіонального охоронного підприємства
Андрій Коновалов

«Вони його вкрали і намагалися вивезти у чужій автоцистерні, – зазначає Коновалов. – Вони отримали покарання у вигляді термінів позбавлення волі. Максимальний термін – сім років. Двоє з них були співробітниками компанії. Інші двоє були представниками регіонального охоронного підприємства, яке забезпечувало безпеку».

Газоконденсат замість сортового бензину

Газовий конденсат – це суміш рідких вуглеводнів, не нижчих пентану (С5Н12), що виділяється з природних газів у результаті зниження температури і пластового тиску. Газоконденсат використовується як паливо, а також для переробки у прямогінний бензин з октановим числом, не нижчим 65-ти. Експерти ж не виключають, що будь-хто із водіїв, заправляючись на не брендовій заправці у віддаленій місцевості, може отримати замість бензину газовий конденсат.
Є люди, які наживаються, працюють, не сплачуючи акцизний збір і виготовляють такі паливні суміші, які потім продають під видом сортового бензину
Леонід Косянчук

«На ньому навіть можна їздити на деяких видах автомобілів. А якщо туди добавити ще компоненти коксохімічного виробництва, то десь там на задвірках це можна продати, як сортовий бензин. Це одна з проблем в Україні, коли ніяк не визначаться, що робити зі старими стандартами. Є люди, які наживаються на цьому, працюють, не сплачуючи акцизний збір і виготовляють такі паливні суміші, які потім продають під видом сортового бензину»,– розповів Радіо Свобода президент Асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів в Україні» Леонід Косянчук.

Проблеми щодо крадіжок газового конденсату в Україні пов’язані із відсутністю обліку та контролю за видобутком великої кількості сировинних ресурсів, переконаний експерт ринку нафтопродуктів Геннадій Рябцев.

«Газовий конденсат, та і взагалі будь-яка сировина, може не оподатковуватися та не обліковуватися, – зауважує Рябцев. – Ця проблема не стосується газопроводів, нафтопроводів чи майданчиків, де здійснюється видобуток, вона стосується взагалі обігу газового конденсату. Якщо цю проблему вирішити, то і надалі не буде проблем, які стосуються крадіжок чи нецільового використання конденсату».

Бізнес під «високим дахом»

Заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю Геннадій Москаль працював начальником Головного управління МВС у Криму та у Дніпропетровській області. Москаль пригадує, що за той час було, як мінімум, 20 кримінальних справ, пов’язаних із мінізаводами, що переробляли крадений конденсат у бензин. За словами Москаля, це є налагоджений бізнес, який працює за підтримки високопосадовців.

«Таких заводів сьогодні є не менше сотні, – зазначає Геннадій Москаль. – З цього мають зиск всі: ті, хто видобуває конденсат, хто його розкрадає, хто його переганяє, хто реалізує, і ті, хто кришує. Без кришування завтра прийде міліція чи податкова і просто все це опечатає. Це ж не самогонний апарат, який можна замаскувати. Вони офіційно кришуються».


Наступного понеділка слухайте про буре вугілля, як джерело дешевого тепла.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG