Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську мовний закон визнали «не чинним»


Депутати Івано-Франківської міськради заявляють, що закон про засади державної мовної політики для «не є чинним». Про це йдеться у заяві депутатів до Президента України, Верховної Ради та Конституційного Суду.

«Ми, депутати Івано-Франківської міської ради, будучи прямими представниками волі та прав громади міста Івано-Франківська, висловлюємо категоричне невизнання та непокору прийнятому Верховною Радою України 3 липня 2012 року та підписаного Президентом України 8 серпня 2012 року Закону України №5029-VI «Про засади державної мовної політики»», – йдеться у заяві.

За словами депутатів, їхнє невизнання «ґрунтується на тому, що, брутально порушуючи статтю 10 Конституції України, нині діюча влада на чолі з малоросійським президентом, шахрайськими та насильницькими методами прийняття закону, підірвала підвалини конституційного ладу в державі». «На 22-му році Незалежності вищий законодавчий орган країни взяв курс на знищення національних цінностей і питомих ознак держави, зазіхнувши на душу народу – українську мову. Президент не прислухався до численних звернень громадськості та підписав цей ганебний закон», – наголосили депутати.

На думку членів міськради Івано-Франківська, закон, розроблений регіоналами Сергієм Ківаловим та Вадимом Колесніченком, «є імперським шовіністичним циркуляром на зразок Валуєвського та Емського указів, а не Законом незалежної Української держави».

«Ми переконані, що цей закон є спекулятивним напередодні парламентських виборів. Процедура прийняття та реалізації цього закону є сумнівною, суперечливою та не підкріпленою іншими законодавчими нормами, а тому вимагає негайної реакції Конституційного Суду України», – йдеться у заяві.

Напередодні у Харкові Президент України Віктор Янукович у відповідь на запитання про те, що мовний закон роз’єднує українське суспільство, заявив, що влада не ділитиме людей «залежно від того, хто якою мовою розмовляє і в якому регіоні живе».
XS
SM
MD
LG