Доступність посилання

ТОП новини

Україна перестає бути «не Росією»? (огляд ЗМІ)


Україна дедалі більше нагадує західним аналітикам Росію, пише оглядач «Чеського радіо». Інший європейський оглядач відзначає рідкісну новину з України – те, що уряд надав перевагу західним енергетичним компаніям для розробки газового родовища у Чорному морі. «Німецька хвиля» розпитує експертів про те, що було б із Pussy Riot, якби вони влаштували свій бунт у Німеччині. А Естонська громадська телерадіокомпанія повідомляє про те, що дедалі більше російськомовних стають громадянами Естонії.

Оглядач громадського «Чеського радіо» Лібор Дворжак говорить, що дедалі більше аналітиків починають сумніватися в тому, що Україна – не Росія. «Справа в тому, що протягом двох з половиною років, відтоді як Віктор Янукович став главою держави, демократії в Україні стало менше, а авторитаризму – більше», – пояснює коментатор.

Нинішня державна влада в Україні намагається створити горезвісну «путінську» вертикаль влади. Чеський оглядач наводить слова німецького політолога Ґергарда Сімона, який прямо говорить про те, що так само, як і в Росії, нинішнє українське керівництво намагається контролювати політичний процес на всіх рівнях, але головним чином у парламенті. Згідно з російською практикою, вони намагаються ізолювати опозицію і зробити її керованою.

У блозі на інтернет-сторінці ділового видання Financial Times київський кореспондент Роман Олеарчик говорить, що попри новини про ув’язнення і судові вироки лідерам опозиції, деякі інвестори можуть прочитати і добрі новини з України. На думку журналіста, повідомлення про те, що Україна цього тижня відкрила двері компаніям ExxonMobil та Royal Dutch Shell для розробки газових родовищ у шельфі Чорного моря, свідчить, що українська влада ще не повністю відвернулася від Заходу.

Німецька телерадіокомпанія «Німецька хвиля» у день закінчення судового процесу над учасницями групи Pussy Riot зацікавилася тим, що сталося б, якби співачки влаштували свою акцію в Німеччині. За словами юристів, до яких звернулася «Німецька хвиля», дії учасниць групи підпадають і під німецький кримінальний кодекс. У відповідній статті сказано, що той, хто навмисно порушує захищене Основним законом Німеччини право на свободу віросповідання, може бути покараний аж до позбавлення волі на термін до трьох років.

Але в Німеччині співачок не посадили б. «У ФРН після такої акції запобіжним заходом для дівчат не було б утримання під вартою, тим більше на такий тривалий термін», – наголошує юрист. Він пояснює, що учасниць Pussy Riot, швидше за все, оштрафували б, залежно від їхніх доходів, але мінімально на 100 євро.

Естонська громадська телерадіокомпанія повідомляє про успіхи інтеграції за останнє десятилітня. Згідно з даними перепису населення минулого року, в Естонії зросла кількість громадян за рахунок тих, хто набув громадянство країни. Кількість естонських громадян за 10 років зросла на 5 відсотків і сягає тепер 85 відсотків усього населення. Осіб без громадянства в Естонії залишилося 6,5 відсотків. Найбільшу групу іноземців, що живуть в Естонії, становлять росіяни – майже 90 тисяч. Українці на другому місці – менше 5 тисяч.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG