Доступність посилання

ТОП новини

Сирійські повстанці: хімічну зброю звозять до кордонів


Сирійські повстанці звинувачують владу в тому, що вона звозить хімічну зброю до кордонів Сирії. Зі Сполучених Штатів президент Барак Обама попередив, що світова спільнота притягне сирійський режим до відповідальності, якщо він застосує таку зброю. Дамаск обіцяє діяти лише у випадку зовнішнього втручання.

Повстанці у Сирії заявляють про нібито «перевірену» інформацію про те, що влада перевозить хімічну зброю до аеропортів, розташованих на кордонах Сирії. Про це оголосив командувач Вільної сирійської армії Кассем Саеддін. Підтвердження цієї інформації з боку сирійського уряду чи інших джерел немає.

Але напередодні офіційний Дамаск вперше визнав, що має хімічну зброю. Речник Міністерства закордонних справ Джихад Макдіссі заявив, що Сирія застосує її лише в разі зовнішньої агресії.

«Будь-які запаси зброї масового знищення, чи звичайні озброєння, Сирійська Арабська Республіка ніколи не застосує проти мирних жителів чи проти сирійського народу, за жодних обставин, незалежно від того, як розвиватиметься криза», – зазначив речник МЗС.

Сирійські урядовці запевняють, що влада добре захищає арсенал хімічної зброї, незважаючи на конфлікт, який триває в цій країні з березня минулого року.

Світ на сторожі

Президент Сполучених Штатів Барак Обама попередив, що режим президента Сирії Башара Асада буде нести відповідальність, якщо застосує хімічну зброю.

«Ми й далі будемо чітко заявляти Асаду та наближеним до нього, що світ спостерігає, і Ви понесете відповідальність перед світовою спільнотою і Сполученими Штатами, якщо зробите трагічну помилку, застосувавши цю зброю», – зазначив американський лідер.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун назвав погрози Дамаска «ганебними» і закликав світову спільноту бути на сторожі.

Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ заявив, що сирійська влада живе ілюзією, що є жертвою «зовнішньої агресії». «Насправді їхній власний народ постав проти брутальної поліцейської держави», – зазначив Гейґ.

В Ізраїлі, сусіді та супернику Сирії, військові вважають, що сирійська влада насправді контролює арсенал хімічної зброї. Про це заявив у вівторок представник ізраїльського оборонного відомства Амос Ґілад в інтерв’ю ізраїльському радіо.

Сирія не підписувала Міжнародної конвенції з хімічної зброї, яка має на меті обмеження таких озброєнь.

За оцінкою аналітиків, Сирія почала розробляти хімічну зброю ще 40 років тому і може виробляти гірчичний газ, зарин, і, можливо, нервово-паралітичну речовину VX, котру ООН класифікує як небезпечну зброю масового знищення.

Точної інформації про те, скільки в Сирії хімічних боєприпасів, немає. За оцінками американського ЦРУ, там виробляють щороку сотні тонн хімічних речовин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG