Доступність посилання

ТОП новини

Релігійні лідери і європолітики хочуть солідарності поколінь


Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, Брюссель, 12 липня 2012 року
Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, Брюссель, 12 липня 2012 року
Брюссель – Про порозуміння між поколіннями, безробіття, демографічні виклики, сумісність роботи й приватного життя та багато інших сучасних проблем у четвер говорили на щорічній зустрічі керівників установ Євросоюзу з лідерами релігійних конфесій та напрямків. Тим часом, коли мова йшла про взаємодію релігії та суспільства, учасники діалогу торкалися й грецької кризи, точніше, участі місцевої православної церкви в її подоланні.

Ці зустрічі вже стали доброю традицією. Цьогорічний діалог понад 20 релігійних лідерів із головами Єврокомісії, Європейської ради та керівником Європарламенту стосувався теми «Солідарність поколінь: налаштування параметрів для завтрашнього суспільства в Європі».

Як заохочувати народжуваність на тлі скорочення й старіння населення старого континенту? Яка роль міграції у вирішенні цього питання? Як під час кризи не допустити напруження між представниками різних поколінь і встановити справедливий соціальний порядок? На такі питання кожен із присутніх митрополитів, імамів, кардиналів, рабинів чи пасторів давав свою відповідь.

Старіння, церква і грецька криза

Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей особливо наголошує на новітніх викликах, перед якими постала європейська та світова цивілізація.
Ніколи в історії людства ще не було так багато людей старшого віку
Герман Ван Ромпей

«Ніколи в історії людства ще не було так багато людей старшого віку, – зауважує він. – У деяких державах Європи старіння йде пліч-о-пліч зі скороченням населення. Тож нам для подолання цього виклику потрібна родинна й соціальна єдність. У часи теперішньої кризи нам ще необхідна солідарність між поколіннями. Економічний спад може внести напруження між людьми різних вікових груп. Тому, поруч із доброю економічною та бюджетною політикою, має стояти ще й справедливість».

На справедливість вказував не лише Ван Ромпей, а й віце-президент Європарламенту Ласло Шур’ян. «Пенсії та оподаткування мають визначатися на основі солідарності та поваги між поколіннями», – вважає він.

Скориставшись нагодою, західна преса звернулася до представника грецької православної церкви при євроустановах митрополита Атанасіоса: коли церква у враженій кризою Греції буде більш солідарною зі своїм народом, скажімо, платитиме податки?

«Очевидно, ви маєте на увазі Господні будинки, тобто церкви, – відповів митрополит. – Вони належать людям, і за них справді не платять податків. Але мені цікаво знати: скільки країн та церков ви зможете назвати, що обкладаються податками? Ми церков фінансово не використовуємо».

Конфлікти – це наслідок зловживань

Щорічні зібрання у Брюсселі високоповажних представників різних релігій – це приклад для всього світу, зазначає голова Ради мусульман Франції Мохамед Муссаві.
Релігії ніколи не конфліктують між собою. Це стається через інтерпретації окремих осіб, які зловживають доктринами для поширення конфліктів
Мохамед Муссаві

«Релігії ніколи не конфліктують між собою, – каже представник ісламу. – Це стається, на жаль, через інтерпретації окремих осіб, які зловживають доктринами для поширення конфліктів. Наші щорічні зустрічі – це європейський приклад для всього світу, що ілюструє відкриті й конкретні відносини релігійних діячів із політичною владою Європи».

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, підсумовуючи нинішній релігійно-політичний діалог, зауважив, що вбачає основну мету в побудові мостів між різними конфесіями та релігійними течіями. На жаль, каже він, подібну зустріч важко уявити у деяких регіонах світу. Однак, принципова позиція Європейського Союзу полягає у захисті права кожної людини на віросповідання або ж на відсутність релігійного світогляду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG