Доступність посилання

ТОП новини

Президент Німеччини «не обіцяв брати участь» у зустрічі в Ялті – речник


Лідери Німеччини: президент Ґаук, канцлер Меркель
Лідери Німеччини: президент Ґаук, канцлер Меркель
Йоахім Ґаук – президент Німеччини – не обіцяв брати участь у зустрічі президентів країн Центральної Європи, яка відбудеться у травні в Ялті. Андреас Шульце – речник німецького президента – повідомив у четвер Радіо Свобода, що посольство України в Берліні було напередодні поінформоване про таке рішення Йоахіма Ґаука. Цим самим Шульце підтвердив повідомлення газети Süddeutsche Zeitung, які з’явились раніше у четвер, про те, що візит президента до України найближчим часом не відбудеться. Однак, за словами речника, не йдеться про відмову від візиту, оскільки участь у ялтинській зустрічі «ніколи не була підтверджена».

За словами речника німецького президента, рішення не їхати на травневу зустріч до Ялти було ухвалене за «тісної співпраці» з федеральним урядом Німеччини.

Німецькі ЗМІ повідомили про «скасування візиту» на тлі останніх подій довкола колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, яка наприкінці минулого тижня почала голодування.

Раніше у четвер міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле заявив, що він вітає рішення Йоахіма Ґаука не їхати в Україну. «Я вважаю, що пан президент ухвалив вірне рішення», – заявив Вестервелле журналістам після прибуття до Брунею.

Зазвичай поїздки президента Німеччини обговорюються з Міністерством закордонних справ. Чи в даному випадку йшлося також про консультації з канцлером Анґелою Меркель, як про це стверджує Süddeutsche Zeitung, не відомо, оскільки, як повідомив речник німецького уряду Зайберт, розмови між двома керівниками країни «не розголошуються широкому загалу».
XS
SM
MD
LG