Доступність посилання

ТОП новини

Польські негаразди на шляху до Євро-2012. Міністри шукають винних...


В уряді Польщі розводять руками: у визначені терміни не вкладаються
В уряді Польщі розводять руками: у визначені терміни не вкладаються
Варшава – Польські міністри, відповідальні за проведення Євро-2012, розводять руками: у визначені терміни не вкладаються. Зокрема, Польща не встигне завершити перед чемпіонатом будівництво важливих автомагістралей. А на варшавському Національному стадіоні ніяк не вдається провести перший футбольний матч – перешкоджають недоробки. Високопосадовці шукають винних і погрожують їх покарати.

Польський міністр транспорту Славомир Новак попросив у поляків вибачення. Він визнав, що міністерство не виконає своїх обіцянок завершити до Євро-2012 будівництво кількох швидкісних автомагістралей. На спеціально скликаній прес-конференції Новак сказав, що Міністерство транспорту переоцінювало свої можливості.

«Критична ситуація стосується всіх трьох найважливіших автомагістралей: А-1, А-2 та А-4. Мені прикро, що наші великі, на мою думку, надто сміливі плани спорудити всі ці дороги до червня 2012 року не будуть реалізовані», – говорив міністр.

Зокрема, польські будівельники не встигають спорудити ті відтинки швидкісної автомагістралі, які з’єднують Берлін із центральною Польщею. Не завершать до початку чемпіонату й швидкісну дорогу А-4, що веде з Кракова у бік України.

За словами міністра Новака, очолюване ним міністерство докладе всіх зусиль, щоб до чемпіонату зробити якнайбільше. Проте, визнає він, на деяких відтинках доріг згаяного часу вже не вдасться надолужити. Усі швидкісні автомагістралі, каже Новак, будуть здані в експлуатацію восени. Польський міністр додав, що фірми-виконавці, які не вкладаються у визначені терміни, будуть покарані. Серед причин, що негативно впливають на темп робіт, Новак називає люті морози, які вже тривалий час дошкуляють полякам.

Матч підвищеного ризику на польському Національному відмінили

Утім, винних у недотриманні термінів підготовки до Євро-2012 шукають не лише у Міністерстві транспорту. Міністр спорту Йоана Муха розпорядилася провести розслідування у справі недоліків на щойно зданому в експлуатацію Національному стадіоні у Варшаві. Саме через ці недоліки поліція не дозволила провести на новому стадіоні перший футбольний матч, що був запланований на суботу, 11 лютого.

Це мав бути довгоочікуваний у Польщі футбольний поєдинок за суперкубок країни між варшавською «Легією» та краківською «Віслою». Оскільки фанати двох клубів – запеклі вороги, правоохоронці називають поєдинки цих команд «матчами підвищеного ризику». Поліція вважає, що в разі якихось хуліганських вибриків футбольних фанатів їй не вдасться забезпечити на Національному стадіоні безпеку вболівальників.

Адам Рапацький, колишній заступник міністра внутрішніх справ, жалкує, що давно запланований матч відмінили. «Шкода, що цей матч не відбувся, – каже Рапацький. – Це був би справжній тест. Адже це мав бути матч підвищеного ризику, під час якого можна було б перевірити всі аспекти, пов’язані із організацією матчів під час Євро-2012. А таких пробних матчів заплановано дуже небагато».

Міністр спорту Йоанна Муха запевняє, що вже наприкінці лютого перший футбольний матч на польському Національному таки відбудеться. А поки що вона запропонувала розчарованим варшав’янам альтернативний спортивний захід. Йоанна Муха запросила поціновувачів спортивного бігу в неділю, 12 лютого, побігати разом із нею навколо Національного стадіону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG