Доступність посилання

ТОП новини

Польські користувачі інтернету виграли війну з урядом?


Прем’єр Польщі оголосив, що тимчасово зупиняє процес ратифікації міжнародного антипіратського договору ACTA
Прем’єр Польщі оголосив, що тимчасово зупиняє процес ратифікації міжнародного антипіратського договору ACTA
Варшава – Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив, що тимчасово зупиняє процес ратифікації Польщею вже підписаного нею міжнародного антипіратського договору ACTA. Сьогодні голова польського уряду зустрівся з користувачами інтернету. Під час бурхливої дискусії Туск запевнив, що без широкої та відкритої суспільної дискусії щодо ACTA Варшава не ратифікує цього суперечливого договору.

Польський прем’єр Дональд Туск скликав прес-конференцію у відповідь на небачену хвилю протестів. Те, що польський уряд ухвалив важливе рішення без консультацій з громадянами, Туск пояснює різницею у менталітеті поколінь.

«Можливо, зважаючи на те, до якого покоління я належу, я поставився до цього питання, так би мовити, з позицій ХХ сторіччя. Не приховую, що для мого покоління стрибок у ХХІ сторіччя не є настільки легким, як для покоління моїх дітей. Ми мусимо це виправити. Я переконаний, що дебати, які ми розпочнемо, допоможуть нам усім розмовляти мовою ХХІ сторіччя», – сказав Туск.

Туск заявив, що тимчасово зупиняє процес ратифікації ACTA й розпочинає процес широких суспільних консультацій, присвячених цьому договору. Перших висновків із цих дискусій Дональд Туск сподівається у червні цього року. Саме тоді питанням ACTA займатиметься Європейський парламент, тож до цього часу поляки повинні вирішити, чи ця угода загрожує свободі слова в інтернеті.

Уряд заспокоює, та не всі йому вірять

Натомість представники польських середовищ, які організовували акції протестів проти суперечливого міжнародного договору, кажуть, що не довіряють урядові. Один із учасників сьогоднішньої зустрічі з прем’єром говорив: «Ми не погоджуємося на ACTA ні в якій формі – ані сьогодні, ані завтра, ані ніколи. Нас не переконають аргументи тих, хто ставиться до нас несерйозно. Ми очікуємо конкретних дій, а не запевнень, які нічим не підтверджені. Ми хочемо знати позицію уряду і хочемо бути впевненими в тому, що уряд і справді хоче змінити те, що підсунув нам 26 січня».

Відповідаючи на такі закиди, Дональд Туск каже, що Польща не відкличе свого підпису під договором, який вона поставила у Токіо 26 січня. Проте, твердить він, без 100-відсоткової впевненості, що в Польщі відбулися широкі й відкриті дискусії, він тепер нізащо не погодиться на ратифікацію ACTA.

Міжнародний договір ACTA, який спричинив своєрідну війну між польським урядом та інтернет-користувачами, – це міжнародна угода, до якої збирається приєднатися ЄС, зокрема, Польща. У документі під назвою Anti-Counterfeiting Trade Agreement (Торговельна угода про боротьбу з контрафакцією) йдеться про охорону інтелектуальної власності, зокрема в інтернеті.

Польща підписала цей договір 26 січня у Токіо, хоча ще не ратифікувала його. Рішення польського уряду про приєднання Польщі до цієї угоди спричинило обурення польських користувачів інтернету.

Користувачі інтернету бояться тотального стеження

Деякі польські експерти кажуть, що таких потужних акцій протестів, як ті, що прокотилися Польщею останніми днями, в країні не було років з двадцять.

Протестуючи проти підписання Польщею міжнародного договору АCTA, користувачі інтернету виходили на вулиці польських міст, блокували урядові інтернет-портали, вламувалися в комп’ютери чільних чиновників.

Учасники цих протестів переконані, що суперечливий міжнародний договір спричинить масове стеження за користувачами інтернету й обмежить свободу слова у віртуальному просторі. Вони вимагають, щоб Польща відкликала свій підпис під договором АCTA.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG