Доступність посилання

ТОП новини

Попереднє ув’язнення в Росії – для багатьох смертна кара


Тюрмах попереднього ув’язнення, Можайськ
Тюрмах попереднього ув’язнення, Можайськ

Прага – Що відбувається у російських тюрмах попереднього ув’язнення? Після того, як у них, не дочекавшись суду, а інколи і буквально через кілька днів після арешту, загинуло кілька відомих людей, це питання стало цікавити широку громадськість.

Одинадцятого жовтня в СІЗО помер Олег Голобков, звинувачений у порушенні авторського права. Він не просидів у попередньому ув’язненні і 48 годин. Офіційна причина смерті – інфаркт. Але, за повідомленнями, лікарі тієї лікарні куди його доставили, бачили сліди наручників та побоїв на його тілі.

Трьома днями раніше, 8 жовтня, від інфаркту в камері попереднього ув’язнення помер директор московської школи Андрій Кудояров. Його заарештували за підозрою в отриманні хабарів на суму майже 8 мільйонів доларів. Його родичі дізнались про його смерть лише з газет, офіційне підтвердження прийшло через два дні.

За даними російських правозахисників, Московської Гельсінської групи, щорічно в російських СІЗО помирає 50-60 людей. Підозрювані інколи проводять місяці і роки у попередньому ув’язненні, де часто бракує елементарних гігієнічних умов, а камери переповнені хворими в’язнями.

Московський правозахисник Олександр Брод говорить, що якими б не були звинувачення на адресу Кудоярова, всі їх можна було б розглянути і не ув’язнюючи колишнього директора школи, адже він не був небезпечним злочинцем.

«Чоловік помер, бо він був хворий і йому не було надано вчасно медичну допомогу. Це є привід серйозно замислитися над тим, якими є умови утримання в’язнів у СІЗО, про тортури, нелюдські умови утримання, тиск на їхніх адвокатів з боку СІЗО, брак медичної допомоги. Наша правоохоронна система має серйозні проблеми», – зазначив правозахисник.

За словами російського адвоката Володимира Жеребенкова, російська правоохоронна система і далі будується на визнанні вини самого звинувачуваного. А утримання в попередньому ув’язненні використовується для «вибиття» цього зізнання.

«У всіх цивілізованих країнах утримання під вартою є винятком. А у нас – правилом, – каже він. – Який сенс утримувати під вартою людину, яка не скоїла насильницький злочин, не вбила когось, чи щось подібне? Його потрібно звільнити з посади і цього було б досить. Для чого утримувати людей у варварських умовах тоді, коли наші тюрми і так переповнені? На жаль, це робиться тому, що слідчому потрібне зізнання. А якщо немає зізнання, то людину залишають там гнити».

Звільнити з попереднього ув’язнення – прерогатива суддів

Цього року російський президент Дмитро Медведєв підписав закон, який скасовує обов’язкове взяття під варту підозрюваних у багатьох категоріях економічних злочинів. Також за цим законом, легше отримати звільнення хворим. Але, як зауважує голова московської комісії Громадського нагляду Валерій Борщов, після ухвалення нового закону тільки 30 відсотків підозрюваних потрапляли під домашній арешт, чи звільнення під заставу до судового засідання. А ще чотири роки тому, тобто без нового закону, таких була половина.

Звільнити з попереднього ув’язнення – це прерогатива російських суддів. Але вони рідко використовують це право. І, за словами російських правозахисників, якось дуже вибірково. Наприклад, 20 жовтня суд у Москві постановив звільнити з-під варти Володимира Тюріна, відомого, як «Тюрік», якого вважають мафіозним босом та «злодієм в законі» ще з початку 1990-х років. Тюріна заарештували рік тому на запит уряду Іспанії, де його звинувачують у відмиванні грошей та інших видах кримінальної діяльності. Тюріна звільнили за станом здоров’я і тому, що він має двох малих дітей. Але російські правозахисники вважають, що справжньою причиною його звільнення було клопотання його дружини, оперної співачки Марії Максакової, яка є активним членом правлячої партії «Єдина Росія».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG