Доступність посилання

ТОП новини

Пане Янукович, то яким же є український шлях? (європейська преса)


Прага – Західні газети намагаються підвести своєрідні підсумки 20-річчя незалежності України. Одні видання із сумом констатують, що протести опозиції роблять річницю похмурою. Інші оглядачі не можуть зрозуміти, про який такий український шлях веде мову Президент Янукович, який наголосив про майбутнє України на святі 20-річчя, що «наш шлях лише розпочинається». У західній пресі також зауважили, що коментарі та аналізи щодо річниці незалежності у Києві «переважно песимістичні». Чимало видань попереджають, що попереду чекає подальше ускладнення російсько-українських стосунків, та звертають увагу на нові різкі заяви Кремля щодо України, які межують з ультиматумами.

Президент України Віктор Янукович оприлюднив у «Волл Стріт Джорнал» статтю під назвою «Україна: Наше майбутнє в Європейському Союзі», де насамперед наголосив, що «ентузіазму та ейфорії» після проголошення незалежності і «безмежного потенціалу» України виявилося недостатньо для «подолання тривалих випробовувань». Хоча далі він каже, що «Україна подолала свій шлях, звільняючись від залишків радянського багажу», і продовжує закликами до виконання завдання, яке полягає саме в намаганні «позбутися корупційних рудиментів радянської системи в усіх сферах нашого життя». Віктор Янукович завершує свою статтю сподіваннями про вступ України в наступні 10 років до омріяного Євросоюзу, «об’єднання зі своєю європейською родиною».

Київський кореспондент австрійської «Ді Прессе» Юта Зоммебауер цитує статтю Президента України до 20-річчя незалежності держави, зокрема, досить нечітке висловлювання про те, що « наш шлях лише тільки розпочинається». «Так що ж можна вважати українським шляхом?» – запитує австрійський оглядач. І запитально відповідає, чи не доволі прагматична позиція більшості українців, які «вагаються між українською і російською мовами»? Імовірно, як аналізує Юта Зоммербауер, оця «невизначеність пошуку національної ідентичності в останні 20 років і є найгострішою темою суспільних суперечок». Та чи визначається сьогоднішня влада з новими національними героями, які мали б відновити генетичну пам’ять українців, знову запитує австрійський спостерігач і знову сумнівається. Бо у народі щодо цього великий різнобій, а Президент штампує укази про розвінчування нових національних героїв та нічого нового про український шлях не каже.

Петр Косцинський розмірковує на сторінках польської «Жечпосполитої» про 20-річчя незалежності України та констатує, що замість свята у Києві пройшли бійки міліції з опозицією. У місцевих публікаціях та аналізах, на думку польського спостерігача, переважав песимізм. Та й факти 20-річного розвитку України свідчать про це ж. Хоча б те, що населення України, лише за офіційними даними, скоротилося за цей час більше ніж на 6 мільйонів. Прогнози на майбутнє ще гірші – за нинішніх темпів вимирання, особливо на сході України, до 2050 року населення держави скоротиться до 30 мільйонів осіб. Більшість, на думку цитованих тут експертів, сподівається на якісь нові революції в Україні, а меншість пропонує «чехословацький сценарій», «цивілізований поділ держави на захід і схід України».

Агентство «Ройтерз» інформує, що Кремль проти особливих умов для України у Митному союзі під керівництвом Москви, та цитує президента Росії Дмитра Медведєва, який проти компромісу у тому, щоб Україна була у двох союзах – європейському з вільної торгівлі та російському. Як тут наголошено, Москва продовжує натискати на «газовий важіль» та вимагає, щоб Україна рухалася шляхом Білорусі і вступала до Митного союзу без будь-яких особливих умов. «Ройтерз», окрім того, інформує, що «російський уряд може дозволити «Газпромові» підвищити ціни на блакитне паливо у 2012 році на 15 відсотків», бо боїться наступу інфляції в Росії. Для України вже у нинішньому році ціна на газ сягатиме понад 400 доларів за тисячу кубічних метрів, що фактично є не підйомною для Києва.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG