Доступність посилання

ТОП новини

Чому діти під Севастополем отруїлись морозивом?


Київ – У дитячому оздоровчому таборі під Севастополем сталося масове отруєння дітей. За інформацією Міністерства охорони здоров’я, до міської інфекційної лікарні з ознаками гострого кишкового отруєння доставили 85 осіб – із них 76 дітей та 9 вихователів табору. За попередньої інформацією МОЗ, діти отруїлись неякісним морозивом. Міністр уже пообіцяв звільнити головного санітарного лікаря Севастополя. Це вже четвертий випадок, пов’язаний із інфекційним отруєнням від початку липня. Тож у міністерстві та у прокуратурі обіцяють масові перевірки оздоровчих закладів. Санаторії та турбази, де виявлятимуться грубі порушення санітарного режиму, погрожують закрити.

Знову «надзвичайна ситуація» у дитячому оздоровчому закладі. Цього разу отруїлось близько 80 дітей у таборі «Альбатрос», що біля Севастополя. Нині вони перебувають у міській клінічній інфекційній лікарні.

Дітям надали необхідну допомогу, і нині стан більшості задовільний, говорить начальник управління охорони здоров’я Севастопольської міської державної адміністрації Віктор Пологов.

«Усі вони скаржилися на нудоту, біль у животі. Практично всім поставлений діагноз: гостра харчова токсикоінфекція, – повідомив чиновник. – Нам вдалося покращити їхнє самопочуття. Особливо тяжких хворих немає. 15 людей у стані середньої тяжкості, а всі інші у задовільному стані».

Оздоровчі заклади, де порушений санітарний режим, закриватимуть – міністр

За фактом масового отруєння дітей і дорослих у дитячому таборі «Альбатрос» прокуратура Севастополя порушила кримінальну справу.

Міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко заявив у середу на брифінгу в Кабінеті Міністрів України, що на оздоровчі заклади по всій Україні чекають суворі санітарні перевірки.
Міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко

«У понеділок ми дали вказівку, щоб в усі регіони, де є оздоровчі бази, в тому числі санаторії, турбази та дитячі оздоровчі центри, посиленими групами виїжджали співробітники санітарних станцій і усе перевіряли, – повідомив Аніщенко. – І сьогодні у мене до них одне побажання: нікого не жаліти і думати лише про дітей, адже вони приїхали оздоровлюватися. Якщо будуть виявлені грубі порушення, ми не будемо давати часу виправити ситуацію, ми одразу будемо вживати заходів щодо закриття таких закладів».

Міністр охорони здоров’я також зазначив, що за попередніми даними, більшість дітей отруїлась морозивом.

Але яким чином охолоджений молочний продукт може стати причиною гострої харчової токсикоінфекції?

На курортах працюють люди переважно без медичних санітарних карток – експерт

Причина у недотриманні елементарних санітарних правил, вважає професор кафедри гігієни харчування Національного медичного університету імені Богомольця, лікар Ігнат Матасар.

Якщо у ланцюжку від виробника до споживача продукт підтане та ще пройде через руки ураженої інфекцією людини, це може стати причиною отруєння.

«Треба щоденно дивитись, щоб руки працівників були чисті, щоб періодично проводили санітарний огляд, щоб у разі нездужання їх відправляли на обстеження. Але це усе потребує матеріальних затрат, – зауважує лікар Ігнат Матасар. – А так як у нас усе це приватне, то хазяїн, звичайно, не буде слідкувати, щоб працівники були здорові. Ви подивіться, хто зараз на курортах працює? Це люди, які переважно не мають медичної санітарної книжки. Їх найняли, вони там щось варять, хазяїв усе влаштовує, а люди хочуть заробити кошти».

Міністр обіцяє звільнити головного санітарного лікаря Севастополя

За словами міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка, працівники дитячого оздоровчого табору «Альбатрос» працювали без будь-яких санітарних книжок.

«Відкрили цей оздоровчий центр, а працівники харчового блоку не всі пройшли медогляд, не всі мають медичні санітарні книжки, – зауважує міністр. – Головний санітарний лікар, якому державою доручено контролювати санітарний стан на тій території, за яку він відповідає, – він зробив, м’яко кажучи, помилку, що дозволив відкрити цей оздоровчий заклад».

Міністр наголосив, що за ситуацію особисто відповідатиме головний санітарний лікар Севастополя. Його звільнять з посади.

Тим часом Генеральний прокурор України Віктор Пшонка доручив провести невідкладні перевірки з приводу дотримання прав дітей на безпечні умови відпочинку та оздоровлення. За інформацією прес-служби ГПУ, майже у кожному другому оздоровчому закладі виявляють суттєві порушення санітарних та епідеміологічних норм.

За даними МОЗ, лише за останній тиждень сталося уже три масових спалахи інфекції у дитячих оздоровчих закладах у різних регіонах України.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG