Доступність посилання

ТОП новини

Данія відновлює митниці на своїх кордонах. Її сусіди обурені


Данські митники на кордоні між Данією і Швецією
Данські митники на кордоні між Данією і Швецією

Брюссель – Данія впроваджує першу фазу відновлення митного контролю на автомобільних, залізничних та водних прикордонних переходах. Сусідні Німеччина й Швеція розгнівані таким кроком і нарікають на уповільнення торговельного руху між державами, яке спричиняють перевірки данських митників. Тим часом у Брюсселі обіцяють уважно стежити за розвитком подій на цих кордонах і закликають Копенгаген дотримуватися правил Шенгенської угоди, до якої Данія приєдналася у середині 90-х років.

Декілька десятків митників відновили чергування на кордонах Данії з Німеччиною та Швецією. І це тільки початок дворічного поступового посилення постійних митних перевірок, від яких у Шенгенському просторі давно відмовилися.

Цей крок – результат політичного компромісу і недешевий захід, він коштуватиме державі 36 мільйонів євро. Справа в тому, що правоцентристський уряд Данії складає меншість у парламенті. Тож, для підтримки непопулярної реформи пенсійної системи, йому були необхідні голоси ультраправої Данської народної партії.

Сторони змогли домовитися тільки після того, як чинна влада пообіцяла виконати умову політиків-антиіммігрантів: відновити постійний митний контроль, щоб таким чином зменшити обсяги контрабанди та злочинності, що, мовляв, прибуває до Данії з-за кордону.

Тим часом, у ефективності цього заходу далеко не впевнені ні данська поліція, ні уряд країни.

Дипломатична ціна митниць доволі висока

Дипломатична ціна митних перевірок виявилася дуже високою для Данського королівства. Німеччина скаржиться на перебої у товарообігу між державами. Єврокомісія у цих заходах вбачає порушення правил вільного пересування, якими так пишаються європейці.

«Комісія дуже ретельно стежитиме за впровадженням цієї першої фази угоди (політиків) Данії, щоб повністю був дотриманий європейський закон, – каже речник цієї установи Мікеле Черконе. – Ми сподіваємося, що данська влада вживе всіх заходів, щоб гарантувати, що ці перевірки не виходитимуть за рамки Шенгенської угоди».

Мікеле Черконе пояснює, що виконавча установа європейської співдружності для моніторингу надішле до Данії своїх експертів, які на місці з’ясовуватимуть, чи порушуються правила вільного пересування товарів та людей.

Виняток із правил?

Тим часом у Копенгагені кажуть, що такий крок має на меті зупинити контрабанду зброї й наркотиків, через яку в країні значно зросла злочинність. Данія наполягає на тому, що при митних оглядах паспорти не перевіряють, а відтак Шенгенські домовленості про пересування в межах країн-учасниць без прикордонного контролю ніяк не порушені. До того ж, ці митні перевірки будуть вибіркові й не стосуватимуться всіх подорожніх.

Згідно із правилами «шенгену», простору, до якого належить і Данія, будь-які перевірки на внутрішніх кордонах заборонені, за винятком тимчасового контролю у період, коли зростає ризик порушень правопорядку. Наприклад, під час великих міжнародних спортивних заходів.

Здійснювати перевірки автомобілів чи інших видів транспорту європейські митники мають право тільки вибірково, лише всередині держав і в межах 20-кілометрової зони поблизу кордонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG