Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський сказав українцям: «Не бійтеся!»


Львів – Цими днями у Львові та Києві вшановують 10-річчя візиту папи Римського блаженного Івана Павла ІІ в Україну. 23–27 червня 2001 року святіший отець побував на українській землі, спричинивши хвилю духовного піднесення.

Під час візиту в Україну папа Іван Павло II говорив, що тут Церква дихає «двома легенями», себто традиціями Сходу та Заходу. Українська греко-католицька та Римо-католицька церкви з нагоди ювілею візиту Івана Павла ІІ запланували спільну літургію, зустрічі з молоддю, вечори і виставки.

Римо-католики представлять для огляду частину ряси та пастирську палицю Блаженного.

Також відбудеться процесія внесення мощів Івана Павла ІІ у каплицю Матері Божої Ченстоховської у Львові.

На площі Ринок відкрита виставка, присвячена Іванові Павлу ІІ

На площі Ринок у Львові встановили експозицію, яка розповідає не лише про візит папи в Україну, а й про спілкування Івана Павла ІІ з українськими греко-католиками за роки його понтифікату. А це зустрічі та розмови з патріархом Йосипом Сліпим, греко-католицьким єпископатом, українською діаспорою США, Канади, Аргентини. Процитовані слова Івана Павла ІІ про УГКЦ років підпілля, зокрема свідчення переслідування Церкви.

«Ми хотіли висвітлити візит папи у 2001 році, його зустрічі з українцями і спільні точки дотику між УГКЦ і понтифіком. Ми щасливі, що серед 104 закордонних поїздок Івана Павла ІІ була й мандрівка в Україну», – каже отець Андрій Михалейко.

Понад сто країн світу спостерігали за візитом понтифіка в Україну. Слово «Україна» звучало в усіх провідних медіа. Світ був подивований тією теплотою і любов’ю, з якою українці зустріли Івана Павла ІІ. Папа Римський провів межу між радянським минулим і європейським майбутнім України.

Для УГКЦ це був момент утвердження і велика винагорода за всі страждання у час заборони Церкви. Папа Римський проголосив блаженними 28 мучеників УГКЦ.

Понтифік закликав українців не боятись

«Моє серце звертається з любов’ю до всіх синів і дочок УГКЦ», – промовляв Іван Павло ІІ. Папа говорив в Україні про свободу, а радше про свободи.

Єпископ УГКЦ Венедикт Алексейчук зауважив, що святіший отець духовно зрушив українців, закликав їх не боятись. «Понтифік приніс українцям слова «Не бійтесь!» І ці зерна, які він кинув, уже проростають. Я певен, що почуття страху минеться»,– каже владика.

Найщирішою та теплішою була зустріч Івана Павла ІІ у Львові з молоддю під проливним дощем, коли всіх зворушив несподіваний спів понтифіка польською: «Дощ падає, а діти ростуть».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG