Доступність посилання

ТОП новини

Польща заблокувала «фіктивну» програму ЄС


Варшава – Польські промислові виробники зітхнули з полегшенням. У відповідь на їхні очікування Варшава перекреслила плани Європейського Союзу з протидії кліматичним змінам. Пропозицію Європейської комісії істотно обмежити викиди в атмосферу вуглекислого газу поляки вважають не лише вкрай несправедливою, а й навіть шкідливою.

Польща – єдина країна Європейського Союзу, яка не погодилася з планами Європейської комісії зменшити до 2020 року викиди вуглекислого газу в атмосферу на 30 відсотків. Тим самим Варшава призупинила проект погоджений усіма міністрами навколишнього середовища країн ЄС, за винятком польського.

Ситуацію пояснив польський міністр навколишнього середовища Анджей Крашевський. Він стверджує, що Європейська комісія, укладаючи план обмеження шкідливих викидів, не взяла до уваги особливостей конкретних країн ЄС. Крашевський закликає держави Євросоюзу до більшої солідарності у цьому питанні.

Менше викидів – менше грошей

Представники польського уряду наголошують на тому, що різке обмеження викидів вуглекислого газу завдасть сильного удару по польській економіці. Мовляв, польські електростанції працюють на вугіллі. Саме під час спалювання вугілля в атмосферу потрапляє шкідливий газ. Різке обмеження таких викидів вплинуло б на подорожчання електроенергії, а відтак і на вартість продуктів польської промисловості. Внаслідок цього, кажуть польські високопосадовці, польська економіка стала б менш конкурентоздатною.

Вальдемар Павляк, міністр економіки Польщі, висловлює переконання, що радикальне обмеження викидів вуглекислого газу негативно вплине на економіку всього ЄС. Він вважає, що Європейський Союз не повинен аж так поспішати з ухваленням непродуманої екологічної програми, особливо, якщо це знижуватиме конкурентоспроможність об’єднаної Європи.

«Польща не погодилася з рішенням, яке невдовзі, з огляду на ситуацію у світі та Європі, довелося б скасувати, – зауважує Павляк. – Тим самим Польща повела себе розумно й відповідально. У цьому питанні варто зберігати тверезий розум».

Після «добровільного зґвалтування» бізнес утече?

Поляки закидають Європейській комісії непослідовність. Вони нагадують, що раніше країни-члени ЄС домовлялися про скорочення шкідливих викидів за умови, якщо на такий крок підуть інші держави світу, передусім такі як США та Китай. Проте, ініціатива ЄС залишилася у світі без відповіді. Радник польського уряду з питань навколишнього середовища, професор Кшиштоф Жмієвський критикує позицію Європейської комісії.

«Те, що відбувається можна назвати спробою зґвалтування за згодою, – каже він. – Європейський Союз одноголосно ухвалив рішення про те, що обмежить викиди вуглекислого газу, якщо до такого рішення приєднається цілий світ. Чи світ приєднався? А може мені не вірити власним очам?»

Жмієвський нагадує про побоювання, висловлені польськими бізнесменами. Деякі з них не приховують, що в разі ухвалення євросоюзної програми з обмеження шкідливих викидів, вони готові перенести своє виробництво за межі ЄС.

«Замість викидів у Польщі, будуть викиди в Україні, чи в Пакистані», – застерігає радник польського кабміну. Жмієвський наголошує, що такі механізми не зупинять глобальних кліматичних змін, а стратегію, обрану в ЄС, він називає фіктивним вирішенням проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG