Доступність посилання

ТОП новини

Україна та Вишеградська бойова група: разом до спільної безпеки


Київ – Україна зацікавлена у співпраці із новоствореною Вишеградською бойовою групою, оскільки цього потребує логіка регіональної безпеки на сході Європи. Таку заяву зробив міністр оборони України Михайло Єжель на зустрічі з колегами з країн Вишеградської групи. Щоправда, факт створення Вишеградської бойової групи оминув увагою офіційний Київ – за винятком представників оборонного сектору. Натомість про нове військове з’єднання та перспективи участі у ньому українців охоче говорять у країнах Вишеградської четвірки – Чехії, Словаччини, Польщі та Угорщини.

Вишеградську військову групу створено 12 травня цього року на зустрічі міністрів оборони та високих чинів цих відомств у форматі «Вишеградська четвірка плюс Україна» (засідання проходило у словацькому місті Левочі). Цьому передувала кількарічна робота над узгодженням формату, положень та принципів діяльності групи.

За інформацією Міністерства оборони України та посольства Словаччини у Києві, незалежне функціонування Бойової групи – тобто вихід з-під командування НАТО – заплановане на 2016 рік. При цьому спільні навчання у визначеному форматі під наглядом Сил реагування НАТО розпочнуться уже влітку 2013 року.

Погляд з Вишеграда

Заступник міністра закордонних справ Чехії Їржі Шнейдер повідомив Радіо Свобода, що створення групи, по-перше, дозволить зміцнити регіональну безпеку та, по-друге, дозволить позаблоковій нині Україні долучитися до процесів розвитку системи європейської безпеки.

Чеський дипломат зазначає:«Утворення Вишеградської бойової групи не є специфічною концепцією. Адже подібні утворення діють для безпеки певних регіонів Європи. Вони також дозволяють країнам-учасницям зменшити витрати на оборону. Ми отримали дозволи на дію від НАТО та ООН, які пильно відстежують діяльність будь-якого військового підрозділу подібного типу. До того ж, ми отримали мандат від відповідних інституцій Євросоюзу».

Першим етапом діяльності Бойової групи у форматі «Вишеградська четвірка плюс Україна» мають стати навчання сухопутних військ та забезпечення координації між міністерствами оборони Польщі, Словаччини, Чехії, Угорщини та України.

Погляд з України

У Києві військові також позитивно розцінюють факт підписання Україною угоди з Вишеградською військовою групою. Командувач сухопутних військ України Геннадій Воробйов упевнений: українське військо зможе підвищити свою боєздатність у навчаннях спільно з вояками сусідніх країн, які представляють не просто НАТО, а є ментально й культурно близькими українцям народами. Це додасть порозуміння між вояками.

До того ж, Україна вже має значний досвід у реальних миротворчих операціях разом з НАТО. Так, скажімо, у миротворчих операціях у різних «гарячих точках» успішно діяли українсько-польський та українсько-литовський батальйони, нагадує Воробйов.

На думку незалежних експертів, нині позаблокова Україна, завдяки співпраці з Вишеградською четвіркою, може заповнити вакуум безпеки, в якому вона опинилася, й посилити присутність України у міжнародних миротворчих операціях.

За словами київського експерта Григорія Перепелиці, створення таких підрозділів символізує воєнну довіру і є ознакою поглибленого військового співробітництва. «Водночас, для України участь у Вишеградській бойовій групі – одна з можливостей ознайомитися з сучасними озброєннями та технікою, які використовують в альянсі», – каже експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG