Доступність посилання

ТОП новини

Чи розвіє Янукович дим над Межигір’ям? (Європейська преса)


Прага – Європейська преса інформує про розгортання суспільного конфлікту між представниками незалежної преси в Україні і Президентом Януковичем, котрий розгорнувся довкола суперечливої і підозрілої історії з приватизацією Віктором Януковичем колишньої державної резиденції Межигір’я. Оглядачі не виключають, що Україна і Росія можуть найближчим часом переглянути умови енергетичної співпраці. Газети також пишуть про проблеми географічно та соціально ізольованої від центру Польщі її провінції Бєщади, колись українського регіону, населеного бойками та лемками.

Польська «Жечпосполіта» інформує, що за забороною київським судом пікетувати журналістам з руху «Стоп Цензурі!» входу до резиденції Президента України в Межигір’ї лежить невиконана перед ними главою держави обіцянка річної давності про зустріч із Президентом на території цієї резиденції. Журналісти, як і широка громадськість в Україні, сумніваються в прозорості приватизації Президентом Януковичем цієї заповідної та історичної території і хотіли б на власні очі переконатися, що із 140 гектарів заповідної території належить Президенту, а що приватним фірмам, товариствам, та який стосунок вони насправді мають до Президента і його родини. Польська газета наголошує, що українські журналісти очікують, що Президент Янукович розвіє їхні підозри в корупції, «до якої могло дійти при передачі контролю над Межигір’ям».

Російська «Нєзавісімая газета» вважає, що намагання України переконати Росію у необхідності перегляду умов ціноутворення на російський газ для Києва наштовхуються на значні труднощі через непоступливість Москви у її далекоглядних планах стосовно України. Останні інформації про ймовірний перехід сторін у розрахунках за газ на російські рублі були зустрінуті багатьма українськими політиками, як наголошує «Нєзавісімая газета», «в штики» і названі операцією з ув’язнення України в «рубльовій зоні». Експерти прогнозують, що й надалі «газові переговори будуть пов’язані з іншими темами… А поки що ситуація виглядає і далі невизначеною. Поки що Україна послідовно скорочує закупівлі газу в Росії. Газета не виключає, з посиланнями на експертів, що Київ готує запасний сценарій – «виділення з «Нафтогазу України» окремої компанії-імпортера, з якою «Газпром» змушений буде укладати контракт на нових умовах.

Швейцарська «Нойє Цюхер Цайтунґ» публікує матеріал свого кореспондента Рудольфа Германа про віддалену польську провінцію – Бєщади, котра має не лише чудову природу, а й свою історію, пов’язану з українськими народностями бойками та лемками, що змушені були піти звідси, і зниклою в історії колись імперською провінцією Галичиною з її католицько-православним перехрестям. Сьогодні проблемою регіону є його дуже слабка заселеність, відсутність прибуткових господарських перспектив та майбутнього фінансування. Трудність для туристичного розвитку регіону становить Шенгенський кордон, Бєщади затиснуті двома гірським кордонами з Україною та Словаччиною. Представники урядового агентства Польщі з регіонального розвитку кажуть, що з Бєщад їхати до України не так складно, як українцям до Бєщад, коли вони мусять долати суворий Шенгенський кордон. Тому, як зауважує польський речник Вальдемар Берзінський, «завдання привести Україну якомога ближче до ЄС було до цього часу метою кожного польського уряду». Але, на думку Берзінського, цієї мети не можна досягнути так скоро, бо «Україна – це держава з багатьма проблемами на різних рівнях». Поляки кажуть також, що проблеми розвитку Бєщад тісно пов’язані з цілим регіоном Карпат, розташованим, окрім Польщі, ще й на території Словаччини, України, Угорщини і Румунії. Тут також ідеться про значну допомогу, що надходить для розвитку Бєщад зі Швейцарії у розмірі приблизно 6 мільйонів франків і є часткою солідарної європейської допомоги Центральній Європі у піднесенні її регіонів. Поляки вважають, що без спільних міжнародних зусиль бізнесу, господарських організацій цілого регіону Карпат складно буде вирішити й проблеми такого польського кутка, як Бєщади.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG