Доступність посилання

ТОП новини

«Фарватер миру-2011» – реклама «нової дружби» України і Росії?


Під час попередньої репетиції «Фарватеру миру», Севастополь, 20 травня 2011 року
Під час попередньої репетиції «Фарватеру миру», Севастополь, 20 травня 2011 року

Севастополь – У понеділок у Севастополі проходить церемонія відкриття українсько-російських військово-морських навчань «Фарватер миру-2011». Вперше за останні 10 років вони знову проводяться не на комп’ютерах у штабі, а в морі і на полігонах із залученням значних морських і сухопутних сил.

Цього разу, за повідомленням прес-центру командування ВМС України, у навчаннях «Фарватер миру-2011» братимуть участь близько 20 кораблів, катерів і допоміжних суден, майже 300 морських піхотинців, 50 одиниць бронетехніки, шість літаків і три вертольоти ВМС України та Чорноморського флоту Росії, два літаки Севастопольської бригади тактичної авіації Повітряних сил України, медичні підрозділи Військово-медичного клінічного центру Кримського регіону українського оборонного відомства.

«Фарватер миру» кілька разів проводився за президентства Леоніда Кучми, однак у 2005 році російська сторона без пояснень відмовилася від участі в цих навчаннях. Торік, після зміни в Україні влади, їхнє проведення відновили, однак навчання пройшли як командно-штабні – лише на комп’ютерах.

Нини ж сценарій українсько-російських маневрів майже повністю повторює сценарії минулорічних українсько-американських навчань «Сі бриз». Начальник прес-центру командування ВМС України Олег Чубук розповідає: «Легенда навчання передбачає відпрацювання навчальних питань в умовах виникнення в умовній приморській державі, назва якої «Центральна країна», кризової ситуації, викликаної загостренням релігійно-міжетнічних суперечностей і надзвичайною ситуацією природного характеру – сильним землетрусом, який стався в прибережному районі Центральної країни».

«Показуха» для журналістів?

Втім, це єдина схожість із «Сі бризом», зазначає головний редактор інтернет-проекту «Флот-2017» Дмитро Тимчук. За його словами, ці спільні з росіянами навчання оплачуються українським платником податків, тоді як українсько-американські – урядом Сполучених Штатів.

Крім того, експерт вважає, що від «Фарватеру миру», окрім політичного ефекту демонстрації дружби України і Росії, «немає практичної користі». Адже російським морякам, як і українським, на відміну від американських, «бракує бойового досвіду, їм просто нічим обмінюватися, простіше було кожній із сторін самостійно провести односторонні навчання – ефект був би той самий», вважає Дмитро Тимчук.

Керуватиме навчаннями командувач Чорноморського флоту Росії віце-адмірал Володимир Корольов, а його заступником з української сторони буде перший заступник командувача ВМС України віце-адмірал Сергій Єлісєєв.

Як відзначають місцеві оглядачі, власне, самі навчання уже відбулися – наприкінці минулого тижня у севастопольській бухті Козача пройшла репетиція «Фарватеру миру». Як розповів Радіо Свобода один з офіцерів штабу ВМС України, тепер українські і російські моряки «працюватимуть для телекамер».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG