Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція в Лівії: операція триває, командувати нікому


Лівійці біля уламків американського літака, що розбився в ніч на вівторок
Лівійці біля уламків американського літака, що розбився в ніч на вівторок

Прага – Коаліційні сили в вівторок продовжували в Лівії свою операцію на встановлення зони заборони польотів четвертий день поспіль. Коаліція має перші втрати в техніці – зазнав аварії один із американських літаків, але екіпаж урятувався. Тим часом тривають дебати, хто має керувати місією на виконання резолюції Ради безпеки ООН.

До операції, в якій попередніми днями брали участь окремі країни, приєднався союз НАТО як організація. Генеральний секретар Північноатлантичного союзу Андерс Фоґ Расмуссен заявив: «Союз НАТО вирішив почати операцію запровадження ембарго на постачання зброї до Лівії. Всі союзники сповнені рішучості виконати свої зобов’язання за резолюцією ООН, щоб зупинити нестерпне насильство проти цивільних лівійців».

Ця військово-морська операція має доповнити дії коаліції, яка втілює іншу частину резолюції – зону заборони польотів лівійської військової авіації.
Прихильники Каддафі серед руїн розбомбленої військово-морської бази Буссетта під Тріполі

Тривали й повітряні удари коаліційної авіації по військових об’єктах лівійських сил для запровадження цієї зони. В перебігу нічної акції зазнав аварії американський бойовий літак. Обох членів екіпажу, які катапультувалися, знайшли і врятували – вони обійшлися незначними травмами. Командування запевняє, що літак не був збитий лівійцями – йшлося про технічну проблему.
Лівійські сили ППО намагалися збити літаки коаліції під час удару по цілях біля Тріполі

Так само й сили, лояльні до лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі, попри двічі оголошене його владою перемир’я продовжували в вівторок бойові дії проти повстанців. Бої, зокрема, далі тривали в місті Місраті, про остаточне взяття якого під контроль влада Лівії заявила була ще в понеділок.
Абед аль-Хафіз Гоґа

Незважаючи на продовження боїв у деяких регіонах Лівії, повстанці загалом задоволені результатами міжнародної операції. Абед аль-Хафіз Гоґа, голова Національної ради повстанців, яка базується в їхній головній твердині, місті Бенгазі, заявив: «У Бенгазі дійсно стало безпечно. Безпечніше, ніж кілька днів тому, – після того, як силам Каддафі і найманцям завдали поразки і відкинули їх аж за місто Адждабію».
Повстанці на околиці міста Адждабії ховаються від обстрілу урядових сил. Перестрілки тривали і в вівторок

Повстанці також додають, що не хочуть ніякого посередництва в контактах із режимом Каддафі і ніяких переговорів із «тираном». Як сказав Гоґа, Каддафі «скоїв воєнні злочини» і має постати перед судом у самій Лівії.

Тим часом Німеччина, яка сама вирішила не брати участі в воєнній операції, тепер каже, що однієї лише цієї операції не достатньо. Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле заявив: «Ми закликаємо до повного нафтового і газового ембарго. Не має так бути, щоб, з одного боку, тривала воєнна акція, а з іншого, режимові Каддафі дозволяли б продовжувати укладати нафтові і газові угоди».

У НАТО нема єдності щодо керівництва операцією

Водночас тривають і суперечки навколо того, хто має очолити воєнну операцію. Барак Обама, президент Сполучених Штатів, які командують нею нині, заявив напередодні, що його країна має твердий намір передати це командування вже найближчими днями, але не сказав, кому.

Це знову повторив у вівторок і американський адмірал Сам’юел Локлір, нинішній командувач операції. «Коаліція буде готова перейти під будь-яке командування, під будь-який контроль, як вирішить керівництво країн-учасниць, і ми забезпечимо неперервне здійснення тих можливостей, які ми надаємо для втілення резолюції Ради безпеки», – сказав він.

Але чиє буде це командування, досі не ясно. Очевидний, здавалось би, кандидат – союз НАТО – не поспішає перебирати цю роль. Серед членів союзу немає єдності.

Італія, наприклад, заявляє, що Північноатлантичний союз повинен або мати в лівійській операції командну роль, або не мати жодної ролі. За сильнішу роль союзу виступають також Велика Британія і Сполучені Штати Америки.
Рятувальний вертоліт ВМС Франції з авіаносця Charles de Gaulle здійснює тренувальну посадку на корабель США Mount Whitney в рамках міжнародної операції. Фото ВМС США

Франція ж вважає, що НАТО не має брати на себе політичний контроль, бо це може викликати вороже ставлення з боку деяких арабських країн і зашкодити коаліції.

Іще один член Північноатлантичного союзу, Туреччина, теж проти. Ба більше, Анкара заявляє, що повітряні удари коаліції вже перевищили рамки, визначені резолюцією ООН.

Формулювання продовжував уточнювати міністр оборони США Роберт Ґейтс, який перебуває з візитом у Росії. Він наголосив, що операція в Лівії не є місією союзу НАТО, але можливості Північноатлантичного союзу можуть бути використані для командування й контролю.

Після зустрічі з російським колегою Анатолієм Сердюковим у Москві голова оборонного відомства США заявив: «Я запевнив його, що дії коаліції цілком відповідають резолюції Ради безпеки ООН, яка закликає запровадити зону заборони польотів і захистити життя цивільних».
Там, за пагорбом, – Адждабія. Повстанці мріють повернути місто, яке в них відбили проурядові сили

Суперечки навколо того, хто ж очолить операцію, вже призводять до непорозумінь між партнерами. Норвегія, готова долучитися до неї, вже заявила, що її літаки не злетять у повітря, доки це питання не буде вирішене.

Оглядачі припускають, що за такої ситуації політичне керівництво місією в Лівії мав би здійснювати комітет представників країн-учасниць коаліції, включно з арабськими її членами.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG