Доступність посилання

ТОП новини

У Львові вимагають від російської влади поважати українців у Росії


Протест під стінами російського Генконсульства у Львові, 20 січня 2011 року
Протест під стінами російського Генконсульства у Львові, 20 січня 2011 року

Львів – У Львові нашоукраїнці вимагають від російського консульства пояснити, яку саме літературу можна пересилати українцям у Росію. Протест під стінами російського Генконсульства у Львові в четвер був спричинений подіями щодо порушення прав українців у Росії, закриття українських установ та організацій.

Пікет був малолюдний, прийшли близько 20 осіб. До нашоукраїнців не приєднались інші національно-патріотичні сили. Хоча на сесіях міської та обласної рад обранці у своїх зверненнях негативно оцінили останні події довкола української бібліотеки у Москві, зокрема, щодо обшуку і вилучення українських книг.

Народний депутат Володимир В’язівський розповів, що львів’яни зібрали літературу для української бібліотеки, але поки що її не пересилатимуть. Адже книжки можуть вилучити.

«Перед нами постає питання, які книжки підпадають під цензуру Кремля. Ми офіційно звертаємося до Генконсульства Росії як представництва російської влади з проханням роз’яснити, яку літературу можна переслати в бібліотеку в Москву, щоб знати, чи «Котигорошок» – заборонена книжка у Росії, чи ні, чи можна надіслати Кобзар», – зауважив депутат.

Ініціатори протесту закликали українську владу належно відреагувати на дії російських колег. Адже 31 січня Міністерство юстиції Росії планує ліквідувати Об’єднання українців Росії, стверджують у цій організації.

У Львові росіян не ображають

Тим часом голова об’єднання «Українська справа» Юрій Антоняк наголосив у коментарі Радіо Свобода, що у Львові ніхто не перешкоджає роботі російського центру. Відтак і українці у Росії мають мати свої товариства і почуватися безпечно.

«Ми всі знаємо, що міська влада віддала товариству імені Пушкіна весь комплекс для користування, що функціонують російськомовні школи на державному фінансуванні. В Україні, зокрема, у Львові, жоден росіянин не зазнав утисків. Чому ображають національну меншину у Росії?» – зазначив Юрій Антоняк.

Кроки російської влади щодо українців і їхніх організацій у Росії може викликати радикальні дії щодо російських установ у трьох областях – Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській, де більшість у місцевих органах влади мають свободівці, прогнозують експерти. Однак парламентарій Володимир В’язівський виключає екстремізм в Галичині. «Якщо влада в Україні не організує якихось провокацій, то львів’яни на це не підуть», – каже він.

Патріотичні сили та громадські організації закликають львів’ян на масовий пікет перед Генконсульством Росії 31 січня, щоб висловити свою думку щодо переслідування українців у Росії.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG