Доступність посилання

ТОП новини

Шахтарі готові повстати проти ухвалення нового Трудового кодексу


Пам'ятник шахтареві на Шахтарській площі у Донецьку
Пам'ятник шахтареві на Шахтарській площі у Донецьку

Донецьк – Донецькі гірники готові вийти на барикади, якщо буде ухвалений новий Трудовий кодекс. На думку представників Незалежної профспілки гірників України, новий закон значно обмежить права працівників шахт і зробить їхню роботу ще складнішою. Трудовий кодекс може бути ухвалений вже наступного пленарного тижня, повідомив Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Василь Хара. Що ж не влаштовує гірників?

Новий Трудовий кодекс, внесений до розгляду Верховної Ради депутатами Василем Харою, Олександром Стояном і Ярославом Сухим, фактично запроваджує тіньову приватизацію гірничих підприємств.

Про це сьогодні у Донецьку заявив голова Незалежної профспілки гірників України, депутат Михайло Волинець. За його словами, норми нового кодексу дозволяють державним підприємствам працювати один-два дні на місяць, нараховуючи працівникам мізерну зарплатню.

В результаті, як висловився Волинець, ці підприємства «штучно банкрутують» і за копійки переходять до рук олігархів. Розпочнеться розпродаж дорогих частин будівель і устаткування гірничих підприємств, бо нові власники не в змозі налагодити успішну роботу цих підприємств.

Працівники шахт у цьому випадку опиняться у найгіршому становищі, бо не зможуть захистити свої права: новий Трудовий кодекс не передбачає складання трудового договору і функціонування профспілок, наголошує Михайло Волинець. Натомість автори законопроекту стверджують, що документ враховує нові умови ринкової економіки. Втім, для членів профспілки ці пояснення звучать непереконливо.

«Ми зробимо все, щоб не допустити ухвалення Трудового кодексу. Ми будемо проводити пікети парламенту, ми зробимо все можливе. І я думаю, якщо ми не планували проводити шахтарські страйки, то новий Трудовий кодекс підштовхує нас до цього. Думаю, шахтарів підтримають усі», – говорить Михайло Волинець.

Шахтарі піднімуть до боротьби медиків, вчителів і робітників

Зокрема, шахтарі страйкуватимуть проти збільшення робочого дня у той час, коли зарплатня рости не буде. Сьогодні українські гірники змушені знову боротись за те, чого вони домоглись ще 20 років тому, пригадує останній міністр вугільної промисловості екс-СРСР Союзу Михайло Щадов, який сьогодні перебував у Донецьку. Він згадує масштабний страйк 1989 року: тоді проблеми були ті ж, що й сьогодні.

«Тоді всі організації, які знаходились на поверхні, отримували платню за роботу вночі: шахтарям, які працювали в шахті вдень і вночі, не платили ні копійки. Другий момент: усі говорили, що в Радянському Союзі найкоротший робочий день – 6 годин. Ніколи такого робочого дня не було», – говорить Михайло Щадов.

Боротьба за трудові права на початку дев’яностих минулого століття розпочалась саме з виступів шахтарів, розповідають у Незалежній профспілці.

У 1998 році п’ять тисяч страйкуючих гірників пішки йшли з Донецька до Києва, зупиняючись в містах і піднімаючи до боротьби лікарів, вчителів і людей інших незахищених професій.

Михайло Волинець припускає, що подібний розвиток подій можливий і сьогодні: народ відгукнеться масовими акціями протесту проти нового кодексу, який, за словами Волинця, запроваджує не трудові, а рабські відносини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG