Доступність посилання

ТОП новини

У Донецькому національному університеті – новий виконувач обов’язків ректора


Герб Донецького національного університету
Герб Донецького національного університету

Донецьк – Кадрові перестановки у Донецькому національному університеті є цілком законними. Так вважає Міністр освіти Дмитро Табачник. Минулого тижня міністерство призначило вже другого виконувача обов’язків ректора цього вишу без офіційного оголошення конкурсу. Представники наукових кіл Донеччини, а також профспілкові комітети університету двічі звертались до Табачника з проханням оголосити цей конкурс і обрати, нарешті, законного керівника, втім, міністр стверджує, що ніяких звернень він не отримував.

Нового, вже другого виконувача обов’язків ректора Донецького національного університету представив заступник міністра освіти Євген Сулима минулого тижня. Міністерство призначило на цю посаду декана обліково-фінансового факультету цього ж вишу Петра Єгорова.

Петро Єгоров
У коментарі Радіо Свобода Дмитро Табачник пояснив, що попередній виконувач обов’язків ректора Андрій Кучко сам відмовився від цієї посади. Ще наприкінці липня міністерство без оголошення конкурсу звільнило незмінного упродовж 20 років ректора університету Володимира Шевченка. Міністр освіти вважає усі ці кадрові зміни абсолютно законними.

«Не шукайте чорну кішку в темній кімнаті, особливо, коли її там нема. Завершився термін контракту з попереднім ректором. Ніякого звільнення, ніяких порушень там не було. Просто завершився семирічний термін контракту. Ректор майже чверть століття керував університетом», – сказав Табачник.

Одночасно з Кучком заяву про звільнення написав і проректор вишу Віктор Бондаренко. Місцеві ЗМІ називали звільнення вимушеним і пов’язували його з активною антиміністерською позицією проректора, посилаючись на анонімні джерела. У коментарі Радіо Свобода пан Бондаренко спростував цю інформацію.

«Я сам написав заяву. Я давно просив про це ректора, і нового попросив через те, що мені вже 68 рік іде. Вже час знати честь. Усе іде нормально, іде кадрове оновлення університету, так має бути. Молодь має приходити, а старше покоління повинно теплі місця шукати, а не гарячі, яким є управління університетом», – вважає Віктор Бондаренко.
Володимир Шевченко, колишній ректор Донецького Національного Універсистету


На кону – університетська земля

Вже друге призначення виконувача обов’язків ректора донецька інтелігенція вважає злочином проти університету. Колектив вчених і працівників ДонНУ двічі звертався до Прем’єр-міністра і Президента з вимогою призначити конкурс, утім, вже місяць урядовці ігнорують ці вимоги, стверджує правозахисник і колега Володимира Шевченка у товаристві «Просвіта» Марія Олійник.

«На заяву не було відповіді. На багаточисленні публікації. Я вважаю, що Табачник робить злочин. Навіть на публікації вони повинні реагувати. Друге – колектив другого числа направив свої звернення – ніякої реакції. Тоді вони повторно відправили шостого числа. Написали: не отримавши відповіді, звертаємось до вас повторно», – розповідає Марія Олійник.

Дмитро Табачник обіцяє оголосити конкурс, як тільки ці заяви до нього надійдуть. «Коли вчена рада університету відповідно до закону «Про вищу освіту» звернеться і запропонує проводити конкурс, безумовно, ми проведемо цей конкурс», – каже міністр.

На думку Марії Олійник, урядовці навмисне зволікають із призначенням конкурсу. Існує щонайменше дві причини, чому провладна Партія регіонів прагне і надалі тримати контроль на одним із найбільших ВНЗ Донецька. По-перше, чиновники ласі до землі, якою володіє університет у центрі міста. По-друге, університет – це можливість використання адмінресурсу під час виборів, каже правозахисник. Нині в університеті ніхто не може прокоментувати це, бо всі дуже налякані.

Між тим, ситуація навколо Донецького національного університету не унікальна. Як повідомила голова обласної профспілки освітян Ася Горшкова, так само без обраного колективом ректора вже впродовж півтора року працює Слов'янський державний педагогічний університет, що також на Донеччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG