Доступність посилання

ТОП новини

США: новий підхід до допомоги бідним країнам


Президент Сполучених Штатів Барак Обама виступив на Генеральній Асамблеї ООН
Президент Сполучених Штатів Барак Обама виступив на Генеральній Асамблеї ООН

Нью-Йорк – Президент Сполучених Штатів Барак Обама виступив на Генеральній Асамблеї ООН на тему нового ставлення його країни до програми «Розвитку тисячоліття», викладеної у Декларації 2000-го року.

Йдеться про допомогу країнам, що розвиваються і взагалі бідним. Декларація про мету «Розвитку тисячоліття» закликала покінчити зі злиднями, голодом та епідеміями інфекційних хвороб у так званому «третьому світі» до 2015-го року. Нині, після десяти років, в ООН підбивають деякі підсумки.

Президент Барак Обама заявив, що новий американський підхід до найбільшої глобальної проблеми сучасності полягатиме не лише у наданні щедрої матеріальної допомоги бідним країнам, що мусить привести їх «від злиднів до процвітання» а й у виявах відповідальності та звітності з боку цих країн.

Американську допомогу відтак буде скеровано до програм довготермінового розвитку, що дасть істотні результати, замість обмежуватися прямою продовольчою допомогою, сказав Обама. Мовляв, це не розвиток, а увічнення залежності і це зачароване коло ми повинні зламати: «Адже мета розвитку, те, що найбільше потрібно саме тепер – створення таких умов, за яких допомога не буде потрібною. Ми шукатимемо таких партнерів, які сприятимуть створенню власних можливостей забезпечення свого народу. Ми прагнемо постійного розвитку. Ми спиратимемося на уроки... тих корпорацій, які допомагають таким країнам, як Сальвадор, будувати сільські дороги і збільшувати доходи своїх людей. Ми інвестуватимемо в інфраструктури тих країн, які доводять свою відданість розвиткові».

Барак Обама наводив приклади фінансування продовольчих програм у Гватемалі, Руанді, Бангладеш, що допомагає фермерам вирощувати більші врожаї та просувати їх на ринок.

Нова програма Обами

Виглядає саме так. Президент говорив про свою нову Політичну директиву, яка повинна сприяти виробленню міжпартійної згоди в Америці щодо політики сприяння розвиткові бідних країн.

Звертаючись до лідерів на форумі Генеральної Асамблеї, президент США пояснив: «Ми хочемо допомогти вам реалізувати ваші прагнення як народу і як окремих людей у кожній з ваших країн. Але для цього не обійтися без вашого лідерства. Тільки ви самі й ваш народ можете зробити важкий вибір, який вивільнить динамізм вашої країни. Тільки ви можете зробити постійними інвестиції, які поліпшать здоров»я й благополуччя вашого народу. Тільки ви можете привести ваш народ до процвітаючого і справедливого майбутнього».

Президента Барака Обаму учасники саміту зустріли й проводили оплесками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG