Доступність посилання

ТОП новини

Московський театр поставив «Одну годину 18 хвилин» про життя і смерть Магнітського


Під час вистави «Одна година 18 хвилин» у «Театрі.doc»
Під час вистави «Одна година 18 хвилин» у «Театрі.doc»

Прага – У Москві в «Театрі.doc» із успіхом пройшла прем’єра документального спектаклю за матеріалами щоденників Сергія Магнітського. Російський адвокат помер у тюрмі минулого року, так і не дочекавшись суду. П’єса про його долю за задумом мала стати своєрідним громадським судом.

37-річний адвокат інвестиційного фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський провів близько року в камері попереднього ув’язнення у Москві. Він чекав на суд за звинуваченнями в ухилянні від сплати податків. У сотнях листів із камери Магнітський доводить, що звинувачення на його адресу є розплатою за те, що він сам давав свідчення про масштабну корупцію у лавах Міністерства внутрішніх справ Росії.

(архівна фотографія) Похорон російського адвоката Сергія Магнітського, Преображенське кладовище, Москва, 20 листопада 2010 року
Суддя Олексій Криворучко двічі продовжував термін ув’язнення адвоката. На сцені його роль грає актор Олексій Жиряков, який зачитує одну з записок Магнітського із зображенням тюрми.

«Це знущання. «Туалет в усіх камерах – це просто дірка в підлозі. Чаші на підлозі настільки брудні, що на них дивитися бридко, – мовиться в записці. – Перегородки між туалетом і камерою не було – нам довелося завішувати простирадлами. Після цього їх не можна було використовувати». Він би ще про шовкові (простирадла) написав, що йому не видали! І ось це не знущання? Звісно, що на ці знущальні скарги я і дав пропорційну відповідь».

Назва спектаклю «Година 18 хвилин» – це час, який, за даними розслідування правозахисників, Сергій Магнітський помирав від приступу пакреатиту в СІЗО, так і не отримавши вчасно медичної допомоги.

«Це спектакль про вразливість людини»


Режисер Михайло Унгаров сказав Радіо Свобода, що практично кожного разу після вистави відбувається дискусія між акторами і глядачами про життя у сучасній Росії.

«Цей спектакль – це нехай і маленька, але громадська думка. Про спектакль знає і прокуратура, і суди. Їм це не подобається, а що робити», – зауважує Унгаров.

Одна з глядачок вважає, що п’єса розповідає не стільки про політику, скільки про людську драму. «Цінність цього спектаклю полягає в тому, що він не стільки про Магнітського, скільки взагалі про вразливість людини», – говорить москвичка.

Восени виставу про долю Сергія Магнітського, яка цього літа пройшла у невеличких, але переповнених залах Москви, збираються показати у Санкт-Петербурзі.

А в реальному житті у Росії порушили справу про смерть адвоката в камері за формулюванням «халатність». Про це розповіла Радіо Свобода його мати Наталя, яка також каже, що влада постійно зволікає з проведенням повторних експертиз у справі. Камеру, яку описував Сергій Магнітський, закрили на ремонт, а начальника тюрми, де помер підозрюваний, перевели до іншої в’язниці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG