Доступність посилання

ТОП новини

Киянам обіцяють більше сімейних лікарів


Київ – Київська міська влада збирається запроваджувати у столиці інститут сімейного лікаря, повідомляє перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Попов. Таким чином, вважає він, вдасться реформувати сферу охорони здоров’я у столиці та покращити медичне забезпечення киян.

Кожній родині у Києві міська влада обіцяє незабаром сімейного лікаря. За словами першого заступника голови КМДА Олександра Попова, вже з осені збільшувати кількість амбулаторій сімейного лікування, зокрема плануючи приміщення під них у проектах нових багатоповерхівок. «Це буде наше замовлення. Таким чином, у нас буде лікар, який проживатиме і надаватиме медичну допомогу саме поблизу тих людей, за якими він закріплений», – каже він.

У фракції БЮТ у Київраді користь від задуму міської влади не заперечують, проте наголошують, що коштів на такі реформи у бюджеті міста немає, тому навряд чи ідею столичного керівництва підтримає більшість депутатів.

У КМДА для запровадження інституту сімейного лікаря та водночас зменшення тиску на бюджет вигадали «медичні каси». Охочі мати сімейного лікаря вноситимуть до такої каси близько 30 грн. на місяць. Таким чином, ту чи іншу амбулаторію сімейного лікування частково забезпечуватимуть самі пацієнти.

«Якщо мешканці будинків готові платити, тоді бюджет цієї установи буде 20-30 тис. грн. на місяць. За ці гроші лікарі мають здійснювати амбулаторне лікування мешканців двох-трьох будинків. Але дуже важко вкластися в 30 грн. – щоб вистачило і на ліки, і на зарплатню фахівцям», – говорить депутат Київради від фракції БЮТ Олексій Давиденко.

Лікарі не хочуть працювати за 1075 гривень зарплатні

Руслан Добровольський завідує однією зі столичних амбулаторій сімейної медицини. Він розповідає, що зарплатня сімейного лікаря нині – 1075 грн. на місяць, а на одного такого спеціаліста припадає до 1,5 тис. пацієнтів. Таким чином, через значне навантаження та низьку зарплатню у цю сферу охорони здоров’я не йдуть працювати випускники медичних вишів.

На думку Руслана Добровольського, щоб долучити до сфери сімейної медицини більше фахівців, потрібно щонайменше збільшити їм зарплатню. «Якщо підняти не на 5-10%, а в 5 разів, ввести мотивацію лікаря до розширення своєї компетенції, тоді ситуація піде на лад», – вважає лікар.

Щоб охопити тримільйонне населення столиці, кількість сімейних лікарів повинна сягати 2 тисяч. Нині, за даними столичної влади, у системі державної медицини Києва сімейних лікарів близько 50.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG