Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії муфтій вимагає від газети відшкодування на суму 100 мільйонів євро


Муфтій Муамер Зукорлич
Муфтій Муамер Зукорлич

Белград – У краї Санджак, що на південному заході Сербії, більшість населення становлять мусульмани. Йдеться про ісламізованих слов’ян. Мусульманську громаду в тому краї очолює муфтій Муамер Зукорлич, якого вважають ще й неофіційним політичним лідером. Белградська газета «Бліц» в сатиричному додатку оприлюднила фотомонтаж, на котрому Зукорлича зображено в рясі православного священика.

Фотомонтаж у газеті обурив муфтія та його прихильників. Він подав позов, вимагаючи від газети відшкодування на суму сто мільйонів євро. Газета попросила вибачення.

Але Зукорлич невдоволений. «Не вистачить сказати: Ми висловлюємо жаль в разі, якщо хтось почуває себе ображеним, – каже він. – Не було такого прямого вибачення, якою була образа. Нехай скажуть: Просимо вибачення за те, що ми зробили».

Белградська журналістка Сафета Бішевац належить до кращих знавців обставин та міжнаціональних стосунків у Санджаку. На її думку, Зукорлич прагне використати скандал для політичних цілей.

«Можна сказати, що йдеться про свого роду продовження виборчої кампанії, оскільки може статися, що будуть повторені вибори членів Босняцької національної ради. Муфтій Зукорлич тепер користається нагодою, щоби виступати як провідний представник босняків у Санджаку», – зауважує журналістка.

А сходознавець Раде Божович зазначає, що не треба було оприлюднювати фотомонтаж. «На мою думку, газета зробила велику помилку, – каже він. – Треба брати до уваги чутливість окремих чинників на цих наших теренах, оскільки тут кожний ексцес використовують для найбанальнішої можливої політизації. Такий шанс дали Зукорличу. Щоправда, я ніяк не можу зрозуміти до кінця його вчинки».

Самореклама муфтія – реклама для газети

Семіха Качар, член Комітету з прав людини Санджака, говорячи про Зукорлича, зазначила: «Він не пропускає жодної нагоди для того, щоби зробити собі рекламу».

Отож, думки розділилися. Муфтій закликав своїх прихильників не купувати «Бліц». Але, за даними мережі, яка розповсюджує пресу, газету в Санджаку купують, як і досі. Більшість оглядачів припускають, що Зукорлич згодом відкличе позов. А в разі, якщо не відкличе його, буде цікаво стежити за перебігом процесу. Адже досі ніхто в Сербії не вимагав відшкодування на суму в сто мільйонів євро. Зрештою, було б важко довести, що один фотомонтаж міг завдати страшенного болю освіченій людині, котра повинна розуміти, що таке гумор та сатира.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG