Доступність посилання

ТОП новини

Польську молодь кличуть у технічні виші


Варшава – У Польщі ще кілька років тому технічні виші навчальні заклади не користувалися особливою популярністю серед молоді. Та Міністерство вищої освіти і науки знайшло спосіб, як привабити випускників шкіл до таких вищих навчальних закладів.

Через декілька днів випускники польських середніх шкіл знатимуть результати незалежного зовнішнього тестування. Власне, з думкою про молодь, яка визначається з вибором вищого навчального закладу, Міністерство вищої освіти та науки оприлюднило цими днями список факультетів, де можна здобути спеціальність із державного замовлення.

Найкращим студентам – по тисячі злотих

Фаворити цього списку – інженерно-технічні спеціальності, а от гуманітарних у ньому взагалі нема. Міністерство замовляє у вишів підготовку фахівців, на яких є найбільший попит на польському ринку.

За даними, якими оперує Міністерство вищої освіти, у 2013 році в Польщі може бракувати близько 50 тисяч інженерів. Аби заохотити молодь вивчати точні науки, уряд обіцяє майбутнім інженерам та інформатикам високі стипендії, найздібнішим навіть по тисячі злотих, це приблизно 250 євро.

Чиновники наголошують на тому, що молоді люди з дефіцитним технічним фахом не матимуть проблем із працевлаштуванням. Міністр вищої освіти Барбара Кудрицька зазначає, що держзамовлення стимулюють ректорів і деканів політехнічних університетів розвивати ті спеціалізації, яких найбільше потребує ринок. Крім того, за її словами, високі стипендії заохочуватимуть випускників шкіл поступати в технічні виші.

Ті вищі навчальні заклади, які на замовлення держави готують дефіцитних фахівців, мають значне дофінансування. Цьогоріч 22 вищі навчальні заклади у Польщі отримають на замовлені міністерством спеціальності 209 мільйонів злотих (понад 50 мільйонів євро).

Отримані гроші призначаються на збільшення кількості студентів, на спецкурси з математики, хімії, фізики та англійської мови для тих першокурсників, які відстають від колег. Крім того, на замовлених державою спеціальностях студентам пропонуватимуть престижні стажування і практики. Фінансуються ці витрати з програми Європейського Союзу «Людський капітал».

«Фізика» і «лірика» однаково популярні

Практика держзамовлень на фахівців у Польщі існує щойно третій рік, та вже тепер очевидні її результати. Міністерству вдалося врівноважити кількість вступників на технічні та гуманітарні спеціальності. Тепер на одне місце гуманітарія та інженера претендують по три з половиною кандидата. Донедавна на одне місце гуманітарія було четверо бажаючих, а на інженерно-технічні спеціальності тільки два. Цікаво, що серед найпопулярніших фахів, які обирає польська молодь, опинилося будівництво. Сьогодні це четверта за рейтингом популярності спеціальність, після управління, педагогіки та права.

Міністерство наголошує на тому, що моніторуватиме професійну кар’єру випускників вишів. Міністр Кудрицька наголошує, що дані з такого моніторингу впливатимуть як на стратегічне планування університетів, так і на рішення вступників.

Замовляючи у вишів певні спеціальності, держава, проте, не вимагає від випускників відпрацьовувати інвестовані у них кошти. Ставка робиться на те, що долею випускників керуватиме ринок. А він дуже потребує фахівців із технічними знаннями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG